ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În urma unei izbucniri devastatoare de violență, cel puțin 160 de creștini au fost uciși în timpul a ceea ce a fost descris ca fiind un "Crăciun foarte terifiant" în statul Plateau din nordul și centrul Nigeriei, transmite Gateway Pundit.

Zona afectată a cunoscut o intensificare a violențelor în weekendul din ajunul Crăciunului, ceea ce a dus la un bilanț al victimelor care a șocat comunitățile și întreaga națiune.

Bărbații înarmați au lansat atacuri coordonate în nu mai puțin de 20 de sate în ajunul zilei de 24 decembrie, desfășurând atacuri care au continuat nestingherite și în ziua următoare, potrivit The Guardian.

Presupușii atacatori, păstori nomazi, au ucis cel puțin 140 de persoane folosind arme de foc și macete. Potrivit ziarului Punch, peste 10.000 de persoane au fost strămutate în urma atacurilor.

Publicația locală de știri a relatat:

Duminică, bărbați înarmați au luat cu asalt satele Ndun, Ngyong, Murfet, Makundary, Tamiso, Chiang, Tahore, Gawarba, Dares, Meyenga, Darwat și Butura Kampani din zonele Barkin Ladi, Mangu și Bokkos din stat, incendiind case și împușcând locuitorii.

Marți, președintele observatorilor comunitari pentru pace din zona guvernamentală locală Bokkos, Mallai, într-un interviu acordat The PUNCH, a declarat: "Peste 150 de persoane au fost ucise în atacuri. Numai în orașul Bokkos, peste 10.000 de persoane se refugiază în biserici, moschei, școli și reședințe private".

Guvernatorul statului Plateau, Caleb Mutfwang, a descris atacurile asupra a peste 20 de comunități de sâmbătă și duminică ca fiind "barbare, brutale și nejustificate", într-o emisiune difuzată de televiziunea locală Channels Television. El a relatat că, în timpul acestor asalturi, majoritatea caselor din zonele afectate au fost distruse de foc.

"Acesta a fost într-adevăr un Crăciun foarte sângeros pentru noi. A trebuit să sărbătorim cu inima strânsă. Tocmai când oamenii terminaseră de pregătit pentru sărbătorile de Crăciun, au fost declanșate atacuri neprovocate asupra mai multor comunități ale noastre", a declarat guvernatorul Mutfwan.

"În timp ce vă vorbesc, numai în administrația locală din Mangun, am îngropat cel puțin 15 persoane. Până acum, în această dimineață, în Guvernul Local Bokkos, număram nu mai puțin de 100 de cadavre. Încă trebuie să fac un bilanț al celui din Barki-Ladi. Cele mai multe dintre comunitățile afectate din Barki-Ladi au graniță comună cu administrația locală Bokkos. ''

"Sub ultimul regim, sentimentul oamenilor din statul Plateau, în special al victimelor acestor atacuri teroriste, este că se pare că teroriștii au primit sprijinul oficial al guvernului pentru a putea să-i terorizeze, deoarece nu s-a făcut nimic sau foarte puțin pentru a respinge aceste atacuri.

"Prin urmare, copiii din acele școli nu au putut merge la școală. Ei trebuie să se mute. Avem chiar și centre de asistență medicală primară abandonate din cauza acestor teroriști, ceea ce înseamnă că sistemul nostru de asistență medicală este pus în pericol; ce trebuie să facem? Cred că aici trebuie să intervină președintele", a adăugat el.

Președintele Bola Ahmed Tinubu a condamnat atacul brutal.

"Condamn cu fermitate atacurile odioase și brutale din zonele guvernamentale locale Bokkos și Barkin-Ladi din statul Plateau, care au dus în mod tragic la pierderea a numeroase vieți.

Am ordonat agențiilor noastre de securitate să se deplaseze imediat, să cerceteze fiecare parte a zonei și să-i prindă pe vinovații responsabili de aceste atrocități.

În plus, am ordonat mobilizarea imediată a resurselor de ajutor pentru victimele supraviețuitoare ale acestor atacuri primitive și crude, precum și asigurarea tratamentului medical pentru răniți.

În timp ce transmit condoleanțe guvernului și poporului din statul Plateau, îi asigur pe toți nigerienii că trimișii morții, durerii și suferinței responsabili de aceste acte nu vor scăpa de justiție."

Condamn cu fermitate atacurile odioase și brutale din zonele guvernamentale locale Bokkos și Barkin-Ladi din statul Plateau, care au dus în mod tragic la pierderea a numeroase vieți.”