ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oamenii de știință și specialiștii în date sunt surprinși de creșterea neobișnuit de mare a numărului de decese înregistrate în Europa.

Țările europene se confruntă în prezent cu o rată a mortalității neobișnuit de mare, iar decesele cauzate de coronavirus nu sunt cauza directă a acestei creșteri. Fenomenul fiind cunoscut sub numele de „mortalitate în exces”, oamenii mor la o rată neobișnuit de mare în Olanda, Germania, Spania, Portugalia și Marea Britanie, scrie rmx.news.

Din aprilie, rata mortalității a crescut brusc în Europa, cu o medie de 11%. Ceea ce îi încurcă pe experți este că aceste decese nu sunt direct legate de pandemia de coronavirus.

În Olanda, potrivit Volkskrant, unul dintre cele mai importante ziare din țară, un exces de sute de oameni mor în fiecare săptămână față de situația obișnuită. Aceasta înseamnă că din primăvară se înregistrează aproximativ 5.000 de decese în plus față de perioada de dinaintea pandemiei de coronavirus. Oamenii de știință sunt nedumeriți cu privire la cauze, dar agențiile de sănătate olandeze refuză să publice date cu privire la cauza deceselor invocând protejarea confidențialității.

Unii au criticat această abordare, cunoscutul comentator olandez Eva Vlaardingerbroek afirmând că regulile legate de confidențialitatea cu privire la sănătate au fost universal suspendate atunci când guvernul olandez a decis să verifice statutul de vaccinare al tuturor pentru accesul în restaurante și magazine.
 
 
Totuși, numărul deceselor în exces este și mai mare în alte zone, ziarul german Die Welt, cel mai bine vândut din Germania, relatând că situația este deosebit de gravă în Spania. În iulie 2022, Spania a înregistrat un număr mai mare cu aproape 10.000 de decese decât în aceeași lună a anului 2019, în timp ce în Germania, creșterea ratei deceselor nu a fost la fel de dramatică, prezentând însă motive de îngrijorare.

Într-o oarecare măsură, numărul de decese în creștere în Spania ar putea fi pus în legătură cu infecțiile de coronavirus, dar doar 1.872 de decese au fost atribuite Covid-19, iar o altă cincime a fost legată de temperaturile extreme din această vară, potrivit statisticilor analizate de Institutul de Sănătate Carlos III, specializat în monitorizarea daunelor cauzate de căldură.

Cu toate acestea, multe dintre decese nu pot fi explicate, fapt recunoscut de guvernul spaniol, care a comandat o anchetă amănunțită, cu rezultate așteptate în șase luni. Unii experți spun că este deja clar că cercetarea nu trebuie să se concentreze asupra Covid-19 sau a căldurii.

„Nici Covid, nici valurile de căldură nu explică ceea ce se întâmplă”, a spus Salvador Peiró, șeful de cercetare la Fundación de Investigación Sanitaria y Biomédica al comunității Valenciana.

Peiró spune că numărul în creștere al morților este „de neînțeles”, observând mai ales că sunt mulți bătrâni și bolnavi cronici printre cei decedați. În ciuda faptului că oamenii din acest grup au fost cei mai vaccinați în medie, ei tot au fost expuși riscului de a muri din cauza Covid-19.

„Am crezut că coronavirusul i-a învins deja pe cei mai slabi”, a spus Peiró, dar acum acești oameni în vârstă mor în rate foarte mari, în ciuda ratei mari de vaccinare.

În Marea Britanie, cu până la 1.000 de oameni în plus mor în fiecare săptămână față de media din anii precedenți, dar se pare că experții în sănătate din această țară, cunoscuți pentru expertiza lor în analiza datelor din domeniul sănătății, au mers mai departe în stabilirea cauzelor creșterii accentuate a numărului deceselor.

Autoritatea britanică de statistică națională (ONS) a publicat, la începutul lunii august, un raport intitulat „Efectele directe și indirecte ale Covid-19 asupra sănătății în Marea Britanie”, care a ținut prima pagină a ziarelor internaționale. Autorii au examinat modul cum sistemul de sănătate a răspuns la pandemie și au stabilit că există o legătură între blocaje și teama de Covid-19, ceea ce a rezultat în reducerea drastică a stabilirii diagnosticului pentru alte boli. Cu alte cuvinte, oamenilor fie le-a fost prea frică să meargă să fie examinați la un spital sau la medicul lor, fie, din cauza crizei medicale, nu au fost diagnosticați, fiindu-le acordată prioritate pacienților cu Covid-19.

Raportul, care a examinat rata diagnosticelor în timpul pandemiei, a stabilit că au rămas nedetectate până la 141.000 de cazuri de boli de inimă, 26.000 de accidente vasculare cerebrale și 60.000 de cazuri de diabet. În același timp, autorii notează că a existat o creștere substanțială a cazurilor de boli mintale și alcoolism.

Dacă concluziile raportului se vor repeta în altă parte, acestea vor fi alte dovezi convingătoare că numai lockdown-urile au avut efecte devastatoare asupra sănătății publice și ar putea fi responsabile de zeci de mii de decese în toată Europa.

În ceea ce privește Germania, doar în iulie au murit 85.285 de persoane, ceea ce reprezintă o creștere cu 12% față de numărul mediu din iulie pentru anii 2018-2021, potrivit Oficiului Federal de Statistică (Destatis). Într-o săptămână din iulie, decesele au fost cu peste 24% mai multe.

Cu toate acestea, oamenii de știință și statisticienii din Germania nu pot stabili o cauză pentru creșterea rapidă a numărului deceselor, deoarece datele din spate legate de decese nu sunt disponibile publicului.
 
Un raport despre excesul de mortalitate în Europa a fost publicat și de Eurostat.