ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Antreprenorul polonez Henryk Kaminski a răspuns la majorarea salariului minim în Polonia prin automatizarea unora dintre sarcinile de la uzina sa de mase plastice, o dovadă a faptului că politica guvernamentală de îmbunătățire a nivelului de trai ar putea genera costuri pe care nu toți industriașii sunt dispuși să le plătească, alegând mai degrabă limitarea numărului de noi locuri de muncă create, potrivit Agenției Reuters, citate de Agerpres.

Partidul Dreptate și Justiție (PiS), aflat la guvernare, intenționează să majoreze salariul minim până la 4.000 de zloți (1.030 dolari) pe lună până la sfârșitul anului 2023, aproape dublu față de salariul minim de 2.250 de zloți pe lună din 2019, începând cu o majorare de peste 15%, ajungând la 2.600 de zloți în ianuarie 2020.

Pe măsură ce muncitorii devin mai scumpi, unele firme poloneze investesc în automatizare, pentru a putea reduce cheltuielile.

La uzina Kon-Plast din Stare Miasto, în centrul Poloniei, unde familia Kaminski produce containere din plastic, o mașină nou-achiziționată va înlocui câte doi angajați în fiecare dintre cele patru ture de lucru. 

„Economisim opt persoane prin implementarea acestui gen de automatizare”, s-a lăudat patronul Henryk Kaminski.

Un studiu efectuat recent de firma de resurse umane Randstad arată că aproximativ un sfert dintre companiile poloneze care au angajați plătiți cu salariul minim intenționează să înghețe angajările începând din ianuarie 2020 și aproximativ o cincime urmează să renunțe la o parte dintre angajații actuali.

Deși Kon-Plast plătește tuturor angajaților un salariu mai mare decât salariul minim, compania a majorat totuși salariile, în urma creșterii oficiale a salariului minim pe economie din luna ianuarie. Pentru moment, Kaminski nu intenționează să renunțe la angajați, dar, după automatizarea producției, nu va mai fi nevoit să crească personalul cu aproximativ 15% pentru a face față cererii de pe piață.

PiS, partid care a câștigat alegerile din luna octombrie 2019, a promis că va îmbunătăți nivelul de trai al polonezilor. Majorarea salariului minim face parte din strategia PiS de a aduce puterea de cumpărare a polonezilor mai aproape de cea a vest-europenilor și, în același timp, de a transforma profilul economic al Poloniei dincolo de unul bazat pe mâna de lucru ieftină.

Ungaria și Cehia au majorat, la rândul lor, salariul minim în ultimii ani, ca o măsură de compensare pentru înghețările introduse după criza financiară din anii 2007-2009, dar și pentru a determina repatrierea unora dintre muncitorii autohtoni care au plecat la lucru în vestul Europei.

Deși promisiunea unor salarii mai mari este binevenită pentru polonezi, în condițiile în care 98% dintre ei câștigă mai puțin decât salariul mediu din Germania, există și unii economiști care atrag atenția asupra efectelor secundare, cum ar fi creșterea inflației, majorarea prețurilor și înghețarea sau diminuarea numărului locurilor de muncă.