ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ultimii ani, în lunile martie-aprilie, aproape 1 milion de turiști din toată lumea obișnuiau să călătorească spre Locurile Sfinte. Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, creștinii de pretutindeni care doreau să refacă Drumul Mântuitorului Iisus Hristos efectuau un pelerinaj la Ierusalim. De la un an la altul, se putea observa creșterea popularității destinației turistice Israel, atât la nivel mondial, cât și în România, potrivit Rador.

De exemplu, în luna martie a anului trecut, numărul de români care au vizitat Israelul a fost dublu raportat la 2017 și cu 22% mai mare decât în 2018. Peste 13 mii de turiști români au ales Israelul ca destinație de vacanță în martie 2019 și aproximativ 10 mii în luna aprilie a aceluiași an. Chiar dacă 2020 este primul an în care sărbătorim Învierea Domnului cu restricțiile cauzate de instituirea stării de urgență, autoritățile din Ierusalim fac eforturi pentru ca credincioșii să rămână în contact cu Locurile Sfinte chiar și în această perioadă dificilă.

Deși anul acesta este cu totul aparte și românii nu pot ajunge fizic la Ierusalim, Ministerul Turismului din Israel a făcut tot posibilul ca turiștii credincioși de pretutindeni să poată în continuare participa la numeroasele procesiuni sfinte din Săptămâna Patimilor.
 
Astfel, una dintre cele mai mari minuni pe care creștinii ortodocși le sărbătoresc anual de peste două milenii în Sâmbăta Mare la prânz, coborârea Luminii de Paști în Biserica Sfântului Mormânt, va fi transmisă online pe platforma „Jerusalem is traveling 2U”. Transmisiunea va începe sâmbătă la ora 13.00, ora României, și poate fi urmărită AICI

Sfânta Lumină va fi apoi adusă în țară de la Ierusalim cu avionul de o delegație a Patriarhiei Române, care nu va avea însă voie să coboare din aeronavă. Lumina le va fi adusă ierarhilor la aeroport și, de acolo, aceștia vor reveni în România pentru a o trimite către bisericile din întreaga țară.

Chiar și slujbele din alți ani pot fi vizionate pe același website, unde sunt disponibile și pelerinaje online, inclusiv pe Via Dolorosa, cunoscută și ca „Drumul Crucii”, despre care se spune că este drumul parcurs de Mântuitorul Iisus Hristos purtând crucea, spre Golgota, locul răstignirii Sale, aflat în apropierea Bisericii Sfântului Mormânt.

Creștinii ortodocși vor putea urmări în regim de live streaming AICI și AICI slujbele din Săptămâna Mare ce au loc la Biserica Ortodoxă a Bunei Vestiri din Nazaret, locul unde, potrivit tradiției,  Preasfintei Fecioare Maria i s-a vestit de către Arhanghelul Gavriil că Îl va naște pe Mesia.

„Scopul transmisiunilor live, al pelerinajelor online, al opțiunii de a transmite rugăciuni la Zidul Plângerii prin intermediul platformei „Jerusalem is Traveling 2U” și al altor experiențe cu importantă deosebită pentru turiștii noștri este acela de a face credincioșii să se simtă mai aproape de cele sfinte în această perioada fără precedent, de a le spune că rămânem alături de ei indiferent de greutățile și provocările fără precedent pe care le întâmpinăm”, a declarat Ksenia Kobyakov, Director pentru dezvoltarea de noi piețe, în cadrul Ministerului Turismului din Israel.

Israelul este o destinație importantă de călătorie pentru turiștii români, apreciată pentru pelerinajele organizate aici. Începând cu anul 2017, Ministerul Turismului din Israel și-a concentrat eforturile pe promovarea orașelor Tel Aviv și Ierusalim ca două destinații de vizitat într-o singură vacanță.
 
Aproape 100 de zboruri săptămânale leagă în mod normal Tel Aviv și Eilat de principalele aeroporturi din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Sibiu și Timișoara. Anul 2018 a înregistrat o creștere cu 152% a turiștilor români, comparativ cu 2016, iar perspectivele s-au dovedit optimiste și pentru anul 2019.
 
Primăvara anului 2020, marcată de pandemia de coronavirus, a suspendat temporar posibilitatea vizitării Locurilor Sfinte de către români, însă momentan aceștia pot urmări online slujbele și pelerinajele importante din Israel, la fel cum participă la viața liturgică din țară prin intermediul transmisiunilor de pe rețelele de social media.