Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov a emis două ordonanțe prin care, practic, criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este reabilitat. Wass poate fi adulat și omagiat în spațiul public fără restricții pe teritoriul României,  informează jurnalistul Dan Tanasă pe blogul său. Ordonanțele procurorilor de la Brașov, care sugerează că, de fapt, Wass Albert a fost o victimă a unei justiții comuniste, servesc în primul rând interesele puterii politice de la Budapesta, care îl promovează agresiv pe criminalul de razboi tocmai pentru că a fost un antiromân și un antisemit până la moarte, consideră jurnalistul.
 
Procurorii de la lângă Curtea de Apel Brașov au emis nu una ci două ordonanțe prin care, practic, îl reabilitează pe criminalul de război Wass Albert și permit adularea și cinstirea lui Wass în spații publice oriunde pe teritoriul României.

Cele două ordonanțe, emise de Procutorul șef urmărire penală Dragoș Darabană și Procurorul General Sorin Vasilache, adaugă la lege și legitimează adularea publică a scriitorului Wass Albert, criminal de război, nesocotind memoria victimelor lui Wass Albert.

Cele două ordonanțe emise de procurorii brașoveni în dosarul penal nr. 33/P/2018 vin după de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a sesizat în scris organele de cercetare penală, în martie 2018, cu privire la faptul că în municipiul Sfântu Gheorghe s-a organizat un eveniment public de omagiere a criminalului de război Wass Albert și a fost publicat un articol prin care Wass este adulat în mod public de un jurnalist al publicației Szekely Hirmondo.


ADEC a considerat faptul ca articolul „O viață întreagă în slujba națiunii / Rămâne exemplul nostru” semnat de Bedő Zoltán și publicat în paginile cotidianului Szekely Hirmondo și pe internet la adresa https://www.hirmondo.ro/kultura/peldakepunk-marad/ intră sub incidența art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, motiv pentru care a sesizat organele de cercetare penală și a solicitat demararea procedurilor legale pentru verificarea acestor aspecte și pedepsirea vinovaților.
 
Dan Tănasa republică articolul în cauză, adus în atenția procurorilor, pentru ca cititorii să vadă cum este adulat în spațiul public criminalul de război Wass Albert:

„O viață întreagă în slujba națiunii / Rămâne exemplul nostru

Ne amintim de împlinirea a 110 ani de la nașterea (8 ianuarie 1908) grofului transilvan Czegei Wass Albert, ofițer de armată, scriitor, poet, personalitate publică și politician. Activitatea sa a fost o așchie în ochii puterii bucureștene asupritoare a maghiarilor transilvani, și nu numai în timpul dictaturii comuniste și a pseudodemocrației care i-a urmat, ci și în perioada interbelică. Într-un fel sau altul, cuceritorii i-au înlăturat întotdeauna pe aceia care și-au apărat cosangvinii ajunși la ananghie și împinși în pragul dispariției. Știau că unui popor constrâns în interiorul unor granițe străine, privat de bunuri, evacuat și instituțiile sale și prigonit pe pământul său natal, nu-i mai rămâne alt sprijin decât trecutul și personalitățile marcante ale acestuia. O comunitate care nu își cunoaște istoria, renunță, cu timpul, la limba, la cultura sa, iar atunci nu mai alcătuiește o națiune. Tocmai din acest motiv, puterea străină care i-a confiscat proprietățile și l-a obligat să ajungă în exil nu i-a iertat niciodată lui Wass Albert faptul că până în ultima clipă, acesta a rămas învățătorul, sprijinul și purtătorul de cuvânt al poporului său. Un tribunal comunist întrunit în grabă l-a condamnat, în baza unor acuzații scornite, la moarte (1946), iar din acela moment, a încercat să-i șteargă din conștiința publică până și amintirea. Nu va reuși însă niciodată. El este eroul, exemplul nostru, îndrumătorul nostru spiritual, și așa va rămâne în veci.


*** Cu ocazia împlinirii a 110 ani de la nașterea scriitorului, în localitatea ungară Bonyhad a fost amplasată o statuie de bronz a lui Wass Albert. La eveniment a fost prezent și secretarul de stat Potapi Arpad Janos, deputat de Bonyhad. Poate nu le-am putea da prigonitorilor un răspuns mai ferm decât acela că un milion de compatrioți ai noștri maghiari de peste hotare au devenit, și constituțional, membri ai națiunii, iar printre ei se numără și fiul scriitorului transilvan, groful Wass Miklos -a anunțat secretarul de stat”. (Sursa: Szekely Hirmondo din 08.01.2018, autor Bedo Zoltan, traducere a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, sursa traducere http://www.dantanasa.ro/exclusiv-cultul-criminalului-de-razboi-wass-albert-intr-un-ziar-de-limba-maghiara-din-covasna-el-este-eroul-nostru/)”

Procurorii Dragoș Darabană și Sorin Vasilache, magistrați ai statului român, își bazează ordonanțele de clasare pe ideea că cei care îl adulează pe Wass Albert în spații publice aduc de fapt un omagiu operei litarere a lui Wass nu faptelor pentru care a fost condamnat. Mai mult, procurorul Sorin Vasilache își permite chiar să afirme în Ordonanța din 12.06.2020 prin care a respins plângerea împotriva Ordonanței din 25.03.2020 prin care a fost respinsă sesizarea ADEC, că sentința de condamnare a lui Wass Albert „este lapidară în ceea ce privește dovezile produse în susținerea acuzării și condamnării”, afirmație prin care procurorul Sorin Vasilache nu doar că adaugă la lege dar își permite chiar să pună în discuție o sentință definitivă emisă de o instanță legal constituită din România (Sorin Vasilache știe foarte bine că sentința din 1946 a fost reconfirmată în 2008, atunci când fiul lui Wass Albert a încercat să-l reabiliteze pe criminal).
Contele Wass Albert a fost acuzat și condamnat pentru uciderea a doi țărani români și a doua tinere evreice din satul clujean Sucutard și pentru asasinarea cu sânge rece a familiei preotului greco-catolic Andrei Bojor (11 persoane). Wass Albert a fost bănuit de implicare în masacrul de la Sarmas și în deportarea evreilor din judetul Someș.