ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Crin Antonescu spune că bătălia este deja pierdută pentru liberali și că el nu va vota la aceste alegeri partidul al cărui președinte a fost. Mai mult, acesta susține că există riscul ca PNL să aibă chiar soarta țărăniștilor, care nu au mai fost relevanți politic după ce au fost la guvernare, informează Știripesurse.

Aflat la Bruxelles, Crin Antonescu a vorbit, într-un interviu pentru Hotnews.ro, despre cei pe care îi consideră responsabili pentru scorul partidului și despre ceea ce crede că sunt greșeli de strategie în promovarea candidatului liberal în campania prezidențială.

Șansele lui Nicolae Ciucă de a intra în turul 2 sunt pur teoretice, crede Antonescu:

„Mai sunt câteva zile până la alegeri. Or, eu am spus lucruri care deja nu se mai pot schimba. Ca, teoretic, ar putea interveni lebede negre sau alte păsări, că ar putea fi scoși 12 candidați de pe buletine, nu știu”.

Antonescu crede că PNL va nu va obține mai mult de 15% la alegerile parlamentare, în funcție de mobilizarea membrilor de partid, precizând că s-ar fi putut ajunge la 30% cu o altă strategie.

„Eu cred că partidul ar fi avut și oamenii, și ideile, și capacitatea de conducere a unor campanii electorale care să-l ducă la 30% și să se bată cu șanse bune la președinția României. Nu cred că se va întâmpla acest lucru. Mă aștept la un scor de 15% la parlamentare, în funcție de gradul de mobilizare. Și mă tem ca problema candidatului prezidențial în turul II deja nu prea se mai pune.

Apropos de ceea ce spun reprezentanții partidului aflați în campanie, e de remarcat ceva destul de trist: cred că au ajuns, pur și simplu, să vorbească între ei. Parcă ar fi cu spatele la cetățeni. Mie, cetățean, nu poți să-mi dai ca argument să votez un om sau un partid doar convingerea ta că el va câștiga.

Or, ei vorbesc la televizor doar ca să se audă unii pe alții și pentru a semna în fața colegilor o condică de prezență la televizor. E valabil pentru toate partidele, nu doar pentru PNL.

Dar eu cred că PNL riscă foarte mult prin această campanie incoerentă, lipsită de identitate, în care, în anumite momente, prilejuiește chiar situații jenante”, a spus Antonescu.

„În legătură cu imaginea acestui general care, într-adevăr, ca idee, ar fi fost o șansă bună din punct de vedere electoral, noi am avut în campanie următoarele construcții: nu Ciucă generalul, ci Ciucă scriitorul. Or, el n-a scris vreun tratat de geopolitică, despre arta războiului, despre sistemul de securitate și apărarea României, ci un fel de „Amintiri din copilărie” care au avut darul de a câștiga un cititor încântat, scriitorul Mircea Dinescu, dar atât.

De la Ciucă scriitorul s-a trecut la Ciucă bunelul, care poate să fie o chestiune foarte simpatică, foarte tandră, dar care se potrivește puțin cu imaginea generalului.

După aceea, la un moment al campaniei electorale, s-a încercat aplicare de proteze: Proteza „Nicușor Dan”, într-un moment cam jenant de împingere, alături de alți contracandidați, la ușa primarului general, pentru favoruri electorale.

Apoi, Proteza „Bolojan”. Cât poate fi de credibil PNL când nici măcar azi nu are o decizie oficială cu privire la eventuala poziție de premier a lui Bolojan, când în ultimii 5 ani a desemnat 3 premieri și niciodată nu l-a luat în calcul și când însăși această protezare apare după ce un alt contracandidat, doamna Elena Lasconi, a invocat această posibilitate.

După ce s-a terminat și cu operațiunea „Proteze”, s-a trecut la operațiunea „Ciucă în luptă cu urmașii comunismului. Ciucă fiind singurul candidat major care a fost membru al Partidului Comunist. Și nici nu mai contează, tema e oricum ridicol de inactuală”, a arătat Antonescu.

Pentru eventualul eșec al partidului la aceste alegeri, fostul lider al PNL îi consideră vinovați pe Nicolae Ciucă, Lucian Bode, Rareș Bogdan, Dan Motreanu și Gheorghe Flutur, care „au conceput această strategie”.