ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Cristian Băciucu, director general Rombus Transport, parte a grupului Eurolines, a murit vineri, 3 septembrie 2021, la vârsta de 60 de ani, potrivit unui anunț făcut sâmbătă de ZiuaConstanța.ro.

Nu se cunosc cauzele decesului neașteptat, care a luat prin surprindere pe toată lumea. Ce știm este că soții Băcuciu nu erau străini de politica pandemică. Soția defunctului, Corina Maria Băcuciu, a rămas din 2020 cu o ramă pro-carantină la fotografia de profil de pe Facebook. Cei doi țineau împreună Green Village Resort din Delta Dunării, unde cazarea era condiționată de dovada vaccinării sau testare Covid la fața locului, după cum mărturisea jurnalistul independent Dan Bucura pe contul de Facebook al defunctului într-o postare din 27 aprilie 2021: „Transferul acolo, de la Murghiol este complet în antiteza cu politica locului, unde se cere fie dovada vaccinării clientului, fie efectuarea la fața locului a unui test, pentru a se ști cu certitudine că ești negativ. Se face asta, după ce în prealabil turiștii călătoresc înghesuiți într-o barca acoperită, plină ochi, vreme de 45-50 de minute. Deci oricum, în caz de ceva, contaminarea e asigurata”, scria el astă-primăvară.

La Green Village Resort funcționa unul dintre locurile de proiecție ale Festivalului internațional de Film „Anonimul” (9 - 15 august), eveniment pe timpul căruia era încurajată vaccinarea participanților, deși totul se întâmpla în aer liber (risc de contaminare scăzut).  

La sfârșitul lunii august, pa pagina de Facebook a Green Village Resort au apărut anunțuri privind o ofertă specială de cazare și atelier de „mindfulness” coordonat de Valérie Cioloș-Villemin, partenera de viață a lui Dacian Cioloș (PLUS), și Daniela Pavlovici. Printre casnicii locului se numără Dan Barna (USR) și Lucian Mândruță, vacciniști convinși și militanți, după cum se vede din postările de astă-primăvară.

Aceasta a fost o contextualizare pentru a înțelege mai bine specificul uneia dintre afacerile conduse de Cristian Băciucu. Dar, pentru a nu stârni din nou comentarii ultragiate, notăm că deocamdată nu cunoaștem statusul vaccinal al defunctului și nici motivul morții lui premature.
 
Cine a fost Cristian Băciucu?

Cristian Băciucu s-a născut în anul 1961 la Ploiești. În anul 1999 a înființat la București firma Rombus Transport, integrată ulterior în grupul Eurolines. 

Grupul Eurolines România a fost fondat de Dragoș Anastasiu în 1995 si astăzi este alcătuit din 20 societăți. Are peste 650 de angajați și deține cea mai mare rețea de distribuție a produselor turistice din țară. În 2015, Grupul Eurolines a preluat complexul Green Village din Sfântu Gheorghe, Delta Dunării, marcând astfel debutul într-o nouă arie a turismului, cea a hotelăriei.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews