ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul privind decizia de revocare a procurorului general Augustin Lazăr socate la lumină o nouă bombă cu ceas. Așa zisa confuzie de nume pe care ar fi făcut-o ministrul Justiției aduce în atenție un alt nume și un alt scandal. 
 
Klaus Iohannis a semnat, pe 15 decembrie 2015, decretul de numire în funcția de procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului General în cazul lui Cristian Aurel Lazăr. Pe 14 septembrie 2014, procurorul clasase o speță care-l viza pe șeful statului.
Președintele Klaus Iohannis a semnat, în data de 15 decembrie 2015, mai multe decrete, printre care și cel de numire al lui Cristian Aurel Lazăr în funcția de procuror șef adjunct al Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), pentru un mandat de 3 ani.


Numirea vine în condițiile în care, în septembrie 2014, respectiv cu o lună înainte de alegerile prezidențiale, Cristian Aurel Lazăr clasase o speță care-l viza pe Klaus Iohannis.

„Prin intermediul unei plângeri penale, adresate, inițial, Direcției Naționale Anticorupție, structura Centrală, unde a fost înregistrată sub numărul 5630/19.06.2013, petentul (...), domiciliat în (...) a solicitat tragerea la răspundere penală a primarului municipiului Sibiu, Klaus Werner Iohannis, pentru comiterea infracțiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu contra intereselor publice și abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”, se arată în rezoluția de clasare semnată de procurorul Cristian Lazăr, în data de 18 septembrie 2014, potrivit luju.ro.

Un exemplar al soluției de clasare a fost transmis, potrivit legii, și lui Klaus Iohannis, se mai arată în aceeași rezoluție de clasare.

În decembrie 2015, din calitatea de președinte al României, acesta a semnat decretul de numire în funcție la Parchetul General pentru procurorul Cristian Lazăr.

Rezoluția de clasare apare la dosarul de numire a lui Augustin Lazăr în funcția de procuror-șef al Parchetului General, de la Ministerul Justiției, potrivit lui Tudorel Toader.

"În dosarul de numire a domnului Augustin Lazăr în funcția de procuror-șef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, de la Ministerul Justiție, s-a identificat o Ordonanță de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea dată, domnul Klaus Werner Iohannis. La baza dosarului stau două plângeri, una formulată de un petent persoană fizică către Direcția Națională Anticorupție, care a fost trimisă ulterior spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 18.07.2013 și alta formulată de către o instituție publică la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, transmisă spre competentă soluționare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28.08.2013. La acea dată, conform informațiilor din curriculum vitae depus la dosarul de candidatură, domnul Augustin Lazăr îndeplinea funcția de Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia", arată Ministerul Justiției, într-un comunicat de presă.
 
Cristian Lazăr este cel care în luna iulie a acestui an se dorea la conducerea DNA, în locul fostului procuror-șef Laura Codruța Kovesi și cel care a anchetat Dosarul 'Închisorilor CIA pe teritoriul României', pentru care România a fost condamnată la CEDO și obligată să plătească despăgubiri însemnate.
Tudorel Toader a declanșat săptămâna trecută procedura de revocare de la conducerea Parchetului General, printre cele 20 de motivele invocate de ministru fiind și o rezoluție de clasare ce-l viza pe Klaus Iohannis, aflată în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr. Ulterior, ministrul Justiției a anunțat că va prezenta public documente din acest dosar de candidatură.

Miercuri, Tudorel Toader a solicitat CSM să aprecieze dacă sunt întrunite condițiile pentru a publica aceste acte din dosarul de candidatură. Potrivit unor surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cererea ministrului de a aprecia dacă pot fi publicate documentele din dosarul lui Lazăr nu are temei deoarece documentele din dosarul profesional al magistratului sunt confidențiale, însă cele dintr-un dosar de candidatură pot fi publicate.