Cristian Negrea: Cine ar fi crezut în prima zi de razboi că rușii nu vor reuși să cucerească niciunul dintre obiective cheie și vor avea atâtea pierderi?
A sasea zi de razboi. Cine ar fi crezut in prima zi de razboi ca rusii nu vor reusi sa cucereasca niciunul dintre obiective cheie si vor avea atatea pierderi? Desigur, 90% din populatia planetei nu credea acum o saptamana ca Rusia va ataca Ucraina, desi SUA si NATO dadeau invazia ca fiind sigura. Au avut dreptate.
Am spus de ieri ca rusii se apropie de prima victorie importanta din acest razboi, respectiv cucerirea orasului Mariupol, unul dintre cele trei puncte cheie al primei faze a ofensivei terestre din acest razboi, orasul fiind izolat inca de ieri, dar dupa ultimele informatii inca rezista, dar intens bombardat si cu energia electrica taiata. Sansele unei rezistente indelungate sunt reduse, dar bravii aparatori nu au nicio alta sansa decat s areziste cat mai mult pentru a bloca cat mai multe forte inamice care nu ar putea fi folosite in alta parte pentru a inchide punga creata in est, fapt care ar prinde in incercuire importante forte ucrainene. REferitor la Harkov, informatiile sunt inca contradictorii, cert este faptul ca este inca in mana ucrainenenilor, dar s-ar putea sa fie si el inconjurat. Caderea celor doua ar inchide cercul, singura sansa ar fi o rezistenta puternica care s adea timp trupelor ucrainene sa se retraga din cleste, sau sa atace coltii clestelui, asta depinde de taria si valoarea acestor forte, plus ajutorul care le-ar putea veni d ela unitati din afara cercului, mai de la nord-vest, cum ar fi din regiunea Poltava. Nu este clar ce vor face trupele ruse ce au depasit Harkovul, vor vira sud sa inchida cercul, sau vor ataca spre Poltava, pregatind o incercuire mai ampla. In functie de asta vom vedea reactia ucrainenilor. Dar mai exista un factor crucial, in functie de care vom vedea cum se vor desfasura actiunile urmatoare pe frontul din sud-est.
Acesta este Kievul. Dupa o rezistenta acerba, orasul a devenit un simbol nu numai pentru Ucraina, ci pentru lumea intreaga. Este locul din care Zelenski, devenit un erou al Ucrainei si un simbol pentru intreaga lume, conduce rezistenta, iar eliminarea lui a devenit principala prioritate a lui Putin. La ora actuala Kievul este obiectivul numarul 1 al rusilor, vor trebui sa cucereasca Kievul pentru a spera in incheierea rapida a conflictului. Repet, a spera. Mai repet, rapida. Rapida in sensul ca deja, dupa aceste zile, nu mai vorbim de o campanie rapida, dar singura speranta a rusilro de a incheia cat mai repede razboiul in favoarea lor este sa cucereasca urgent Kievul. Mai pot spera ca eliminarea lui Zelenski si caderea orasului sa prabuseasca moralul si rezistenta ucrainenilor, dar acest deziderat devine tot mai indepartat pe masura ce rezistenta continua. Nici nu este sigur ca prin eliminarea liderului si ocuparea capitalei vor obtine rezultatul dorit, depind in mare masura de cine ii va succeda lui Zelenski.
Pentru Kiev se concentreaza marea masa a fortelor rusesti care s-au regrupat si concentrat timp de aproape doua zile, vedeti cum se vorbeste si apar imagini ca o coloana militara lunga de 64 de kilometri, o forta impresionanta. Se incepe invaluirea pe la vest, plus sunt impinse trupe din nord-est, dupa unele surse inclusiv trupe belaruse, pe malul stang al Niprului, lasand orasul Cernikov inca necucerit. Intentia de a inconjura si izola Kievul este evidenta.
Este clar ca urmeaza zile foarte grele pentru capitala ucraineana, de rezistenta lor depind multe, viitorul Ucrainei, al lui Putin, dar si al intregii structuri de securitate in Europa si in lume.
Mi s-a pus o intrebare de catre mai multi, de ce ucrainenii nu ataca coloana acum, cat este statica sau in curs de deplasare spre obiectiv. Desigur, intrebare logica, dar raspunsul il au doar comandantii ucraineni din teren, ei stiu exact cum au gandit apararea. Deaorece si ei sunt constransi de mai multi factori, iar unul dintre ei, esential, este dat de capacitatile de care dispun la momentul actual. Am vazut dronele la lucru, dar nu trebuie sa uitam ca numarul lor este limitat, ucrainenii au achizionat 18 astfel de drone, nu stim cate s-au produs in Ucraina (contract pentru producerea a 48 buc in Ucraina semnat in 2021), iar acestea sunt impartite in mai multe puncte ale frontului. O drona poarta 4 rachete, inseamna ca dupa folosirea acestora trebuie sa revina pentru reinarmare si realimentare. Deci patru lovituri pe drona la o iesire, deci puteti face un calcul. Inca ceva, rachetele, ca si dronele, sunt foarte scumpe, nu vei folosi o drona ca sa distrugi un camion cu soldati, desigur, ci impotriva tintelor valoroase, cum ar fi tancurile, blindatele, sisteme de radiolocatie, artilerie, SAM-uri. DE aceea ati vazut ca au fost folosite impotriva acestor tinte, dar in lovituri asupra unor coloane mai mici, cu blindate in deplasare, si prin surprindere.. Si asupra unor tinte de valoare mare (HVT), cum a fost regimentul cecen, a carir eliminare produce un mare efect moral. Desigur, in cazul acestei coloane imense tentatia e mare sa lovesti capul coloanei ca sa o opresti, sa castigi timp, dar asa iti avertizezi adversarul ca e in raza de actiune si ai decis folosirea dronelor, iar el va reactiona desfasurand SAM-urile (rachete aer-sol) si urmatoarele lovituri sunt mai riscante, iar ucrainenii nu isi permit sa piarda drone valoroase contra unor astfel de tinte.
Cred ca ei prefera sa vada mai intai directiile lor principale de atac (coloana nu va incerca sa intre in Kiev ca un carnat lung, ci se va imparti pe mai multe directii, pe mai multe axe principale si secundare de avans. In functie de directiile de interzis, ucrainenii isi vor alege tipul de riposta fata de fiecare grupare in parte. Unele vor fi angajate cu artileria de la distanta, altele cu drone, altele vor fi asteptate si prins ein ambuscade, depind ede dispozitivul de aparare si conceptia tactica a conducerii militare ucrainene. DEsigur, la acel moment si SAM-urile rusesti vor fi desfasurate si gata de riposta, dar si ele vor fi imaprtite intre aceste multiple cai de avans.
Nu e ceva nou, inventat de curand, dar face parte din paradigma modului de conducere a LSCO (Large Scale Combat Operations) in armatele vestice, dezvoltat in conceptul NCW (Network Centric Warfare), dar ucrainenii nu au tehnologia sa il duca in acest mod, dar pot adapta la posibilitatile lor din teren. Sa nu uitam ca ucrainenii au instructori militari occidentali inca din 2014. Vom vedea in curand cat de eficiente vor fi aceste procedee.
Alta chestiune importanta, ajutorul vestic, care pe langa arme, munitii, echipamente etc a furnizat si 70 de avioane de lupta Mig-29 din dotarea fortelor armate poloneze, bulgare si slovace. Un gest istoric, ucrainenii au nevoie de ele, sper ca si au suficienti piloti pentru ele. Daca da,, acestae ii vor afecta pe rusi, mai ales ca inca nu au reusit sa castige suprematia aeriana deasupra zonei de conflict, esentiala pentru o victorie rapida la sol. Va intrebati de ce nu le dam si noi MIg-21, e simplu, nu-l pot folosi. MIg-21 este upgradat; a sistemul Lancer, impreuna cu israelienii de la Elbit, mai apropiat de sistemul occidental (de aceea ai nostri trec usor de la MIg-21 Lancer la F-16), fapt care il face incompatibil cu sistemul de pe MIg-29, iar pilotii ucraineni ar trebui mai intai sa invete sa il piloteze, si nu este timp pentru asta.
Alta chestiune, de ce atat de putine avioane rusesti pe cerul ucrainean, din moment ce sunt circa 300 avioane concentrate (Mig-29, Suhoi-30 sau 34) pe teritoriul rusesc in apropierea granitelor ucrainene. Pot fi mai multe cauze, s-au propus mai multe ipoteze, Prima, numarul redus de rachete de precizie din dotarea aviatiei ruse (nici in Siria nu au folosit un numar mare). A doua, lipsa unei coordonari eficiente intre sistemele SAM rusesti si aviatie, ceea ce poate duce la riscul doborarii avioanelor ruse prin friendly-fire. A treia, numarul redus de ore de zbor ale aviatorilor rusi. Nu este un secret, pilotii rusi zboara si d etrei ori mai putin ca si un pilot american sau britanic. Oricum, aviatia a cam fost cenusareasa armatei ruse, sa nu uitam ca in 2008, in cinci zile de razboi in Georgia, au pierdut sase avioane impotriva unei tari care practic nu avea aviatie militara.
Ultimul aspect, care complica enotm situatia ucrainenilor este posibila intervenitie militara a belarusilor. Cum spune acineva intr-un comentariu in postarea de ieri, acestia ar putea intra in spatele pozitiilor ucrainene de pe Nipru, la vest, si sa izoleze Ucraina de Polonia, facand ca singura ruta de transport militar spre Ucraina sa ramana Romania, avand ijn vedere ca Viktor Orban al Ungariei, ca bun prieten al lui Putin, a refuzat tranzitul pe teritoriul tarii sale. Desigur, politic, acest gest il va costa in viitor. Dar Romania, ramasa singura cale de acces, cum ar putea face fata aspectului logistic, daca nu am fost in stare sa facem o autostrada intreaga de la nord la sud? In 30 de ani!
Iar Lukasenko va sari in ajutorul aliatului sau, nu numai fiidca ii este dator ca l-a salvat dupa protestele din urma alegerilor, dar si pentru ca stie ca, daca pica Putin, si zilele lui sunt numarate.
Pe harta pe care explica Lukasenko apare si Transistria, directii de atac de acolo etc. Este clar, in a doua faza a ofensivei terestre, dupa cum am scris in analizele anterioare.
PS: Nu numai acolo, ci si in cartile mele, care le recomand celor care vor sa afle mai multe despre razboiul modern, desfasurari tactice de mari unitati, modul de lupta, ciocniri de blindate, lupte aeriene, ambuscade, lupte de partizani, Javelin etc. Nu toate se mai gasesc, vi le spun aici Cand armele vorbesc, Sange pe Nistru, Cnutul maicii Rusia.
PPS: Am facut trimitere la cartile mele doar pentru ca am fost intrebat de ele. Nu are legatura cu analiza de mai sus.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Recomandările noastre
Secțiuni: Externe Opinii Prima pagină Știri Ucraina
Persoane: Vladimir Putin Volodimir Zelenski
Subiecte: Război Ucraina
Organizații: Armata Rusiei
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)