ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


A optsprezecea zi de razboi.
 
Dupa cum spuneam ieri, rusii avanseaza foarte incet, incercand sa menita terenul cucerit, se pare ca au renuntat pe moment la asediul oraselor Cernikiv, Sumy si Harkov, mutand trupe catre estul Kievului pentru a incerca sa stranga clestele. Dar asta a creat oportunitati pentru ucraineni care au dat contraatacuri locale largind perimetrele lor defensive din aceste orase si incercand sa ameninte mai mult caile de comunicatii rusesti catre zona estica a Kievului. Incercand sa rezolve aceasta chestiune de a strange clestele, rusii si-au creat singuri vulnerabilitati suplimentare (nu erau de ajuns caile nesigure de comunicatii) lasand in spate puncte puternice de rezistenta care pot servi ulterior ca baze pentru atacuri locale cu potential devastator in spatele rusilor. De aceea am spus de nenumarate ori ca planul rusesc, faza a doua, a fost devasnat de catre rusi, inainte de indeplinirea macar partiala a fazei intai. Este o greseala strategica imensa, dar nu este prima. Comandamentul rus improvizeaza din mers, si o face prost, iar asta ii va costa destul de curand.
 
Am spus ca au nevoie de o victorie rapida, un atac decisiv, dar se pare ca nu au aceasta posibilitate. Iar timpul nu curge in favoarea lor.
 
In sud, doar se fac ca ataca Mikolayevul, il mai bombardeaza, nu au mai incercat sa il ocoleasca pe la nord, se pare ca nu au suficiente forte. la fel se intampla si pe axa spre nord din Crimeea, atacul stagneaza.
 
Sa fim bine intelesi, odata ce au avansat in interiorul Ucrainei, pe linia de lupta au tot mai putine trupe, au nevoie sa lase efective pentru protectia oraselor cucerite, avand in vedere ca in acestea civilii protesteaza masiv impotriva ocupatiei, si rusii trebuie sa lase acolo efective importante de teama unor insurectii sau miscari de gherila. In plus, au nevoie de trupe importante pentru protejarea liniilor de comunicatii, vedem ce se intampla cu convoaiele lor de aprovizionare. Este oarecum tactica sovietica din ww2, cu partizanii ce atacau liniile de comunicatii germane, dar acum aplicate tocmai impotriva lor, a rusilor. Daca lucrurile ar fi mers dupa cum preconizau cei care au conceput planul, adica ar fi fost intampinati cu flori si parte din armata ucraineana ar fi depus armele ca si in Crimeea, nu ar mai fi avut nevoie de efective importante pentru securizarea spatelui.
 
Singurul punct in care rusii pot considera ca au facut progrese este Mariupol, unde s-a ajuns la lupte in periferiile estice ale orasului. Oricum, este un miracol ca acest oras mai rezista, cu toate bombardamentele nediscriminatorii asupra civililor, cu toata cruzimea fara sens contra lor, Mariupolul mai rezista. Fiecare zi in care mai lupta este un adevarat miracol. Ca sa ne dam seama de dimensiunea patriotismului unor oameni din zilele noastre. Sa mai dam niste cifre care arata absurditatea pretentiilor lui Putin. Harkov are o populatie de aproape 1,5 milioane de locuitori, dintre care 33% sunt etnici rusi! Mariupol, 0,5 milioane locuitori, 44% etnici rusi! Chiar daca datele disponibile sunt din 2002, etnicii rusi sunt o parte importanta din aceasta populatie a oraselor, ceea ce ne da o idee cat de mult doresc etnicii rusi sa vina sub autoritatea autocratului Putin.
 
Ucrainenii au dificultati in zona Donetsk, o infrangere a lor aici ar periclita orice sansa de a despresura orasul in viitorul apropiat, dar inca ucrainenii rezista si aici, chiar daca sunt amenintati cu incercuirea. Paradoxal, si aici, unde ar avea un avantaj major, rusii fac progrese foarte timide, scump platite, si de multe ori sunt contraatacati puternic in fiecare localitate. Poate din cauza ca aici grosul trupelor pro-ruse sunt din militiile din Donetsk care si-au cam pierdut vointa de a continua? Inca nu avem date clare.
 
Ca idee generala, rusii au nevoie de o victorie, ucrainenii au nevoie de timp. Pentru a obtine o victorie, rusii trebuie sa atace decisiv cat de rapid, dar nu au cum. Nu au cum sa o faca, din cauze obiective, nu au suficiente forte pentru asta, nu au suficienta munitie, combustibil, piese de schimb hrana etc. Si nici nu au cum sa le aduca, cu rasputita si atacurile ucrainene asupra convoaielor de aprovizionare. Am mai spus, pentru o divizie blindata in ofensiva este nevoie de un minim de 1000 (o mie) de tone pe zi munitie, combustibil, piese de schimb, hrana etc. Bine, acum vorbim de brigazi si batalioane, pentru simplificare putem considera o brigada ca si o jumatate de divizie. Repet, pentru simplificare. Faceti un calcul.
 
Asa ca, paradoxal, si rusii au nevoie de timp, deoarece nu pot ataca in conditiile date. Nu detin date exacte asupra efectivelor si desfasurarii lor exacte, asupra stocului de cele necesare etc. Dar cum se prezinta situatia acum, asta este concluzia mea, nu pot ataca acum fara sa riste un dezastru.
 
Sa vorbim putin de cifre, pentru ca atacatorul sa aibe o sansa de succes, are nevoie de o superioritate minima de 3 la 1, in anumite conditii. Superioritate numerica, de mijloace de lupta, guri de foc etc. Daca aparatorul este in pozitii defensive bine organizate (transee, adaposturi, mijloace defensive elaborate etc), este nevoie de o superioritate proportional mai mare., pana la 5 sau 6 la 1. In mediul urban, foarte dificil pentru atacatori, poate mai mult. Vorbim de armate cu grad asemanator de dotare si organizare, cu mijloace de lupta asemanatoare. Dar aici, in aceasta ecuatie, apar niste chestiuni, sa le zicem egalizatoare. ma refer la armamentul occidental, la Javelin, NCAW sau dronele Byraktar, plus sistemele antiaeriene occidentale care ar trebui sa intre in dotarea ucrainenilor. Le spun egalizatoare, deoarece in conditiile luptelor moderne, un infanterist cu Javelin poate scoate din lupta un tanc, o drona Bayraktar, patru. Un infanterist cu Javelin inseamna in acuatie mai mult decat sase infanteristi inamici, inseamna un tanc sau chiar mai multe. Asa ca superioritatea rusa pentru un atac de succes impotriva Kievului puternic aparat trebuie sa fie mult, mult mai mare, deoarece rusii nu au gasit inca solutii impotriva Javelin sau Byraktar, gratarele alea de pe tancurile rusesti sunt doar o gluma proasta. Javelin are doua focoase dispuse in tandem, primul detoneaza la contactul cu armura reactiva (caramizile alea ce le vedeti pe tancurile rusesti), iar al doilea detoneaza ulterior topind metalul si improscndu-l in interiorul tancului. Echipajul moare nu de explozibilul rachetei, ci de sarja de metal topit improscata in interior care detoneaza munitia existenta in tanc. Despre caracteristicile armamentului vorbim in amanunt alta data, dar am descris asta in cartile mele, pe vremea cand 99% din tara asta nu auzise de Javelin.
 
Deci rusii au nevoie de timp ca sa se consolideze, sa se regrupeze si sa dea un atac victorios, fiindca la ora actuala nu au cum. Si pentru asta trebuie sa obtina incetarea focului, ca si convoaiele lor de aprovizionare sa poata ajunge la ei fara sa fie atacate de ucraineni. In acest sens trebuie interpretata stirea conform careia se discuta prin teleconferinta despre un armistitiu sau o incetare a focului. Si rusii au nevoie de asta.
 
Sa nu ne facem iluzii, in cazul in care se semneaza un acord de incetare a focului, rusii vor profita ca nu le sunt atacate convoaiele de aprovizionare si apoi vor ataca decisiv inainte de expirarea acestui acord, incercand sa obtina surpriza, pe langa superioritatea necesara.
 
Ucrainenii ar trebui sa fie constienti de faptul ca rusii nu vor respecta acordul, cum am zis cu alte ocazii in zilele trecute, asa au facut in Transnistria (1992), Abhazia (1993) si Osetia de Sud (1992).
 
Nu vor respecta nimic, cum nu respecta dreptul international si orice altceva. Nu l-au respectat nici atunci, cum credeti ca vor respecta ceva, din moment ce acum chiar sunt disperati?
 
Se vede asta din declaratiile oficiale ale rusilor, spun ca au gasit laboratoare secrete in Ucraina, dar Lavrov spune ca nici nu au atacat Ucraina. Poate fi ceva mai penibil decat asta?
 
Ah, da, pro-putinistii care ii apara, inclusiv pe pagina mea.