ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mda, miroase puternic a conflict armat în Kosovo. Armata sârbă e pe picior de război. Președintele Vucici se află acum la Statul Major. Ambasadorul SUA din Priștina se întâlnește cu șefii mari din Kosovo.

Scenariul deja seamănă mult cu cel din Donbas-Ucraina.

Treaba pleacă de la niște împușcături.

Premierul kosovar Albin Kurti zice că grupuri paramilitare sârbe controlate de Belgrad au deschis focul asupra poliției kosovare, la granița cu Serbia. Kosovo a închis frontiera din Mitrovița, oraș locuit majoritar de sârbi, unde sirenele urlă intermitent.

 Armata Serbiei a comunicat oficial că „deocamdată” încă nu a depășit linia de demarcație administrativă (captură foto - articolul continuă după imagine).

Presa de stat sârbă raportează că forțele speciale din Kosovo s-au desfășurat pe această linie iar forțele NATO de menținere a păcii din Kosovo au intrat în alertă. Spun că vor interveni dacă stabilitatea e în pericol.

Rusia declară că autoritățile kosovare pregătesc legi discriminatorii contra sârbilor. Moscova cere SUA și UE să respecte drepturile sârbilor din Kosovo. Deja vu.

Vladimir Djukanovic, deputat al partidului de guvernământ din Serbia crede că Serbia ar putea fi forțată să se angajeze în „denazificarea” Balcanilor. Deja vu și aici: discursul Rusiei față de Ucraina.

„Susținem Serbia când vine vorba de Kosovo. Spania a fost, este și va fi întotdeauna alături de Serbia în apărarea principiilor și va susține întotdeauna dialogul între cele două părți”, a spus prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez la Belgrad, ieri. Normal, spaniolii au separatiștii basci și pe cei catalani.

România n-a recunoscut Kosovo ca stat, din cauză de Transilvania.

Deci, sunt toate premisele pentru o „operațiune specială” a sârbilor în Kosovo. Eu zic că vor intra ca să recupereze Kosovo, care este pentru istoria Serbiei ceea ce este Kievul pentru istoria Rusiei: leagănul primului stat național. Plus, sârbii au de luat o revanșă cu NATO, pentru bombardarea țării lor în 1999. Iar Moscova are interesul să deschidă un front în Balcani, ca să disipeze forțele NATO concentrate pe ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Va fi o mare „fericire” dacă se deschide al 2-lea focar de conflict lângă granițele României. Bine că măcar n-avem graniță directă cu Kosovo, fluxul de refugiați se va direcționa întâi în Macedonia. Ucrainenii și mafia lor sunt supercivilizați pe lângă mafioții kosovari.

În video se aud focurile de armă din Kosovska Mitrovița: