ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cristian Petru Catană plecase în Italia în 2000 pentru o viață mai bună. Și-a luat întreaga familie cu el, iar lucrurile păreau să funcționeze așa cum a visat. Însă la doar 39 de ani, după câteva simptome aparent banale, s-a stins brusc din viață.

Bărbatul s-a simțit rău mai multe zile. Avea febră și stare de vomă. Luni, 29 mai 2023, când a simțit că nu mai poate, a plecat de la muncă și a venit acasă, în Minerbe, provincia Verona. Dar aici s-a prăbușit în brațele soției sale, Ramona, care a încercat cu disperare să îl resusciteze până la sosirea echipajelor de salvare. Din păcate, medicii nu au reușit să-l salveze. Bărbatul lucra ca sudor pentru o firmă internațională de karting și era tată a trei copii, care acum vor fi nevoiți să crească fără el, scrie Gândul, fost campion al vaccinării populației, plătit cu sute de mii de euro pentru asta din banii noștri.

Sora lui, Monica, a povestit pentru ziarul Mattino di Padova citat de un site al românilor din Italia: „Cristian a fost luni dimineață la serviciu. Era sudor într-o companie din lumea kartingului. Continua să transpire și avea nevoie constantă de a merge la baie, fie pentru dizenterie, fie din cauza unei senzații puternice de vărsături.”

Colegii săi, văzându-l așa, l-au sfătuit să meargă acasă să se odihnească. „A parcat mașina și a intrat în casă, apoi s-a prăbușit la pământ”, a mai spus sora conaționalului nostru.

Ramona, soția lui Cristian, a sunat la 118. Cei de pe ambulanță au ghidat-o prin telefon cum să-i acorde primul ajutor. „Ramona, soția sa, i-a practicat masaj de resuscitare până la sosirea medicilor și asistentelor. Ei au continuat timp de aproape două ore, dar din păcate nu a fost de ajuns”. Cristian Petru a fost declarat decedat.

„Era un om foarte sănătos, nu a suferit niciodată de boli specifice”, a subliniat sora lui. „De de câteva zile, însă, avea febră și greață. A fost la medic, dar în cele din urmă aceste simptome au fost tratate ca probleme de aciditate, sau legate de schimbarea anotimpurilor”. Familia dorește să clarifice această situație.

Originar din Târgu Mureș, Cristian a venit cu toată familia în Italia în anul 2000. De atunci a locuit întotdeauna în Montagnana, unde era încă foarte cunoscut și respectat. Se mutase în provincia Verona, la Minerbe, cu mai puțin de șase ani în urmă.

A lucrat ca sudor la IPKarting din Salizzole, în provincia Verona: „Călătorea în întreaga lume cu această companie, implicată în circuitul internațional de karting. Cristian a fost primul care a spus da când i s-a propus o deplasare, îi plăcea foarte mult această profesie și mediul în care lucra”, a spus Monica.

Era un pescar pasionat și un mare expert în motoare, dedicând mare parte din timpul său familiei. Lasă în urma sa soția Ramona și trei copii de 17, 11 și 3 ani. 

Cristian Petru Catană a fost condus pe ultimul drum joi, 1 iunie. Funeraliile au avut loc la biserica parohială San Zenone, în Verona, mai scriu sursele citate.