Într-un text publicat pe EVZ, criticul Alex Stefănescu scrie despre imaturitatea politică a poeților de azi,  despre patriotismul lui Eminescu și cel de azi, pe cale de dispariție, dar și despre un eveniment impresionant, care a avut loc recent la Mănăstirea Putna, dar complet ignorat de mai toate mijloacele de comunicare în masă.
 
Este vorba de marcarea începutului aniversării Centenarului Marii Uniri de către Tinerii din Asociația Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), care au 100” cu torțe, pe 1 ianuarie 2018, pe Dealul Crucii de la Mănăstirea Putna, despre care ActiveNews a informat la vremea respectivă: „Am crezut multă vreme că acest suflu patriotic a dispărut în vremea noastră, câ tânăra generație este astmatică”, scrie criticul și scriitorul Alex Ștefănescu, a cărui constatare a fost contrazisă, așa cum mărturisește, de evenimentul emoționant de la Putna.

„În ceea ce mă privește, am crezut multă vreme că acest suflu patriotic a dispărut în vremea noastră, că tânăra generație este astmatică. Iar dintre scriitorii contemporani, singura excepție o constituia pentru mine admirabila poetă Ana Blandiana, care, în afară de valoroasa ei operă literară, a realizat, cu eforturi supraomenești și cu spirit de sacrificiu, la Sighet, Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, care reprezintă o formă de luptă cu amnezia și o școală a patriotismului”, spune criticul Alex Ștefănescu.
În continuare, scriitorul amintește evenimentul de la Putna, pe care presa românească l-a ignorat cu desăvârșire, dar, care, îl îndreptățește să spere că nu este totul pierdut.

„Iată însă că de curând s-a petrecut ceva care îmi dovedește că exemplul lui Eminescu și al Anei Blandiana este urmat, că tinerei generații nu i s-a extirpat cu totul dragostea de țară, deși s-a încercat mereu aceasta. Între 30 decembrie 2017 și 2 ianuarie 2018, două sute de tineri,  membri ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România, cărora li s-au alăturat membri ai Asociației Studenți pentru Viață, s-au aflat la Putna pentru a marca începerea anului în care se va sărbători Centenarul Marii Uniri. Un moment emoționant, de neuitat a fost seara zilei de 1 Ianuarie când tinerii au urcat pe Dealul Crucii, cu făclii aprinse, formând numărul 100 din flăcări.  Arhimandritul Mechisedec Velnic, un luminat demnitar al Bisericii, și, în același timp un om de cultură, căruia îi va rămâne fără îndoială „toată grija schitului”, când Ștefan cel Mare va da curs îndemnului lui Eminescu, le-a mulțumit tinerilor pentru inițiativa lor: „Dragii mei, vă felicit pentru această inițiativă care vă aparține în totalitate. Mișcarea aceasta pe Dealul Crucii și până aici, în fața mănăstirii, cuvântul, dragostea, jertfa, atitudibea noastră, ne dau mult curaj nouă”. Acest eveniment remarcabil a fost trecut sub tăcere de aproape toate mijloacele de comunicare în masă. Îmi fac, iată, eu datoria de a-l aduce la cunoștința cititorilor, încheind cu o propoziție în care cred din toată inima: Nu e totul pierdut!”, spune criticul Alex Ștefănescu.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews