ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Criticul literar Alex Ștefănescu scrie într-un editorial publicat în Evenimentul Zilei despre „vina de a-ți iubi țara”, despre naționalism și frica de a te declara patriot.  S-a ajuns la o situație absurdă, spune cunoscutul critic literar, arătând că un român care își iubește țara nu o poate face decât pe ascuns, într-un soi de clandestinitate. La fel se întâmplă și cu drapelul național, pe care puțini mai au curajul să-l arboreze. Tot de teama de a nu fi considerați ridicoli.


„Dacă un român declară că iubește Cehia, că îi admiră pe cehi, că se simte emoționat ori de câte ori aude vorbindu-se limba cehă, nimeni nu se miră și nu îl dezaprobă. Dar dacă un român declară că iubește  România, că îi admiră pe români, că se simte emoționat ori de câte ori aude vorbindu-se limba română, este aproape sigur că va fi acuzat de naționalism și blamat”, scrie Alex Ștefănescu. El consideră că s-a ajuns la o situație absurdă. „Un român care își iubește țara nu și-o poate iubi decât pe ascuns, cu sentimentul clandestinității. Steagul american, cu cele 50 de stele, este în mod spontan arborat de americani, în multe situații, pe fațadele caselor lor. Steagul românesc tricolor nu are aproape nimeni curaj să-l desfășoare în vreo împrejurare, ca să nu fie ridicol”, spune criticul literar.

Alex Ștefănescu continuă:

„Paradoxul funcționează și invers. Dacă un român vorbește cu dispreț despre oricare alt popor decât poporul român, riscă să o pățească rău de tot, fiind acuzat de xenofobie. Dar dacă un român vorbește cu dispreț despre poporul român, toți cei din jurul lui îl aprobă cu entuziasm sau tac. Să nu mi se spună că este vorba de manifestarea spiritului critic, de luciditate, etc. Nu la aceste situații mă refer. Eu am în vedere denigrări nerușinate a ceea ce este românesc, acte de defulare dizgrațioase, care ar trebui să se petreacă în intimitatea locuinței sau într-un cabinet psihiatric, nu în public”.
 
Criticul literar acuză și atitudinea intelectualilor de azi care, de teama de a nu fi pedepsiți post-mortem, ca Eminescu sau Blaga, pentru că și-au iubit țara, „evită să calce pe mina care i-ar putea arunca în aer”.

Intelectualii de elită de azi sunt incapabili să citească literatura corect. Mereu apare câte unul care nu reușește, de pildă, să înțeleagă „Doina” lui Eminescu decât ca pe o expresie a xenofobiei.(...) Mâine-poimâine, cine știe ce lider de opinie o să-l acuze pe Eminescu că a făcut o gravă discriminare iubind-o doar pe Veronica Micle și ignorându-le pe celelalte femei”, spune criticul literar.
 
Articolul integral poate fi citit AICI.