ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Criticul și istoricul literar  Alex Ștefănescu împlinește luni, 6 noiembrie, 70 de ani. Membru al Uniunii Scriitorilor din 1977, autor a peste 5.000 de articole de critică literară publicate în presă, Alex Ștefănescu își aduce contribuția în lumea literară cu celebra „Istoria literaturii române contemporane” (1941-2000). 

În acestă lucrare, pentru care primește premiul Uniunii Scriitorilor în 2005, autorul răspunde la întrebarea „Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul regimului comunist?”. Aceasta analiză cuprinzătoare, incluzând toți scriitorii importanți din această epocă, împreună cu multe alte volume și articole de critică și istorie a literară, îl plasează pe Alex Ștefănescu printre cei mai importanți critici și istorici ai literaturii române, alături de George Călinescu sau Eugen Lovinescu. Alex Ștefănescu este totodată și prozator și dramaturg, publicist și realizator de emisiuni TV.  Emisiunea „Un metru cub de cultură” difuzată de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar emisiunea realizată pentru TVR Cultural, „Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ștefănescu”, i-a adus Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.

Excelent prozator, adaptat la lucrurile amuzante ale existenței noastre, Alex Ștefănescu se prezintă, cu umor,  astfel, pe blogul personal:

Deși m-am născut la Lugoj, unde părinții mei s-au aflat temporar, SUNT BUCOVINEAN.

Deși am 1,87 m înălțime și cu mult peste 100 de kilograme, SUNT SENTIMENTAL ȘI DELICAT
 
Deși am fost membru al PCR,  SUNT NECOMUNIST DIN NAȘTERE ȘI IREVOCABIL
 
Deși scriu mai bine decât autorii asupra cărora mă pronunț,  FAC CRITICĂ LITERARĂ
 
Deși iubesc singurătatea, AM MULȚI PRIETENI
 
Deși sunt o fire generoasă și îngăduitoare, AM MULȚI DUȘMANI
 
Deși trăiesc în România, MUNCESC CU SERIOZITATE ȘI MĂ ȚIN ÎNTOTEDEAUNA DE CUVÂNT 
 
Deși ei au mai multe calități decât mine, SUNT MAI CUNOSCUT DECÂT FRAȚII MEI, SANDA ȘI FLORIN
 
Deși îmi plac toate femeile,  O IUBESC EXLCUSIV PE SOȚIA MEA, DOMNIȚA”


Alex Ștefănescu:

Când eram copil și am descoperit literatura mi s-a părut ceva atât de frumos, încât am hotărât, cu un egoism ingenuu, să nu mai vorbesc nimănui de existența ei. Voiam ca literatura să rămână numai a mea.
Odată cu trecerea anilor, am ajuns, dimpotrivă, să doresc ca toată lumea să se bucure de frumusețea literaturii. Cum să te uiți la o auroră boreală fără să-i chemi și pe alții să o vadă?”

„Printre aruncătorii de cărți în văzduh mă număr adeseori și eu, împotriva voinței mele, din lașitate, conformism sau din cine știe ce calcul, care se dovedește întotdeauna greșit. Cred că arăt groaznic. Bătrân, nu foarte bătrân, dar, oricum, marcat de cei 54 de ani pe care îi am, gras, transpirat, stau, de exemplu, într-o librărie, în fața unui public instabil ca nisipurile mișcătoare și bâigui ceva general valabil despre autor, despre cartea lui (pe care de obicei am apucat doar să o răsfoiesc), în timp ce asistența se foiește, șușotește, zâmbește și, discret, ne mai și părăsește, dând o dovadă neașteptată de spirit critic. Încerc uneori să-i „cuceresc” pe cei prezenți și bineînțeles reușesc, pentru că am ajuns un expert în așa ceva! Asta am ajuns: un expert în smulgerea unei recunoașteri fugitive, de complezență, din partea a șapte-opt necunoscuți, aflați întâmplător într-o librărie.