ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primele rezultate oficiale din testele substanțelor dezinfectante ale companiei Hexi Pharma au fost făcute publice de Guvern. Într-o conferință de presă de la Palatul Victoria, Guvernul a arătat cât de mari erau diferențele între procentele de substanțe active scrise pe etichetele dezinfectanților și procentele găsite la testele făcute în laborator.
 
Dr. Victor Strâmbu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a precizat: 

"Aici avem vreo 20 de probe. Există diferențe de concentrații între valoarea scrisă și cea măsurată și testată. Este vorba de diferite procente la substanțele active. Spre exemplu, la o substanta era scris 15%, iar cea determinată în teste, de 5,18%. La un produs cu iod, valoarea declarată era 10%, cea măsurată – 7,41% . Aceste valori diferă de la produs la produs, la cele de la firma Hexi Pharma".

S-a decis retragerea produselor neconforme. Este vorba de ceea ce exista pe eticheta produsului față de cele care sunt înscrise în regulament. Retragerea trebuie să se faca imediat. Exista documente care sunt pastrate la unitate si vor fi ridicate, informeaza b1.ro.

Strîmbu  a mai adăugat faptul că Hexi Pharma va fi amendată cu 40.000 de lei, iar celelalte produse similare de pe piața din România vor fi testate în aceleași condiții. "Am cerut de la Comisia de Biocide o listă cu producătorii din țara noastră și al produselor similare cu astfel de substanțe. În România sunt 18 producători...și aproximativ 110 tipuri de biocide."

Secretarul de stat a mai adăugat faptul că un alt produs avea valoarea de 12% substanță activă, dar cea găsită în teste era de aproape 10 ori mai mică,1,23% fiind valoarea găsită la măsurători.