ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de persoane au manifestat sâmbătă în capitala Croației pentru apărarea vieții copiilor nenăscuți. Participanții la marșul din Zagreb au fluturat steaguri croate, au intonat cântece patriotice și au purtat pancarte cu mesaje precum: „Și viețile copiilor nenăscuți contează”. 

„Este datoria noastră să milităm pentru apărarea fiecărei vieți umane, inclusiv pentru cea a copiilor nenăscuți”, a declarat Luka Hudinceci, unul dintre organizatorii evenimentului, citat de France24.
 
„Ne așteptăm ca politicienii care ne reprezintă, atât la nivel local, cât și național, să susțină dreptul fundamental al omului - dreptul la viață”, a declarat unul dintre organizatori, care s-a prezentat cu numele de Stjepan.
 
Marșul anual a avut loc cu doar o zi înainte de alegerile locale, la care sondajele prevăd o victorie covârșitoare a candidatului de stânga-verde în fața unui conservator din Zagreb.

Diferite grupuri de stânga și feministe și-au arătat opoziția față de marș, scandând de pe trotuar, cu șorțuri însângerate prinse în jurul brâului și ținând în mâini umerașe - o referire la practicile la care recurg unele femei pentru a face avort când acesta este declarat ilegal într-un stat.

În Croația, avortul este legal până în a zecea săptămână de sarcină, în conformitate cu o lege din 1978, însă tot mai mulți medici refuză să efectueze procedura, din motive religioase.

Aproape 90% din cei 4,2 milioane de cetățeni ai Croației sunt catolici, iar Biserica Romano-Catolică joacă un rol central în societate.