Ministerul Apărării Naționale a restaurat Crucea de pe Caraiman și organizează luni, de Sfântul Andrei, ocrotitorul României, ceremonialul militar și religios de resfințire a acesteia. Slujba va fi oficiată de ÎPS Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, alături de arhimandritul David Petrovici, Starețul Mănăstirii Caraiman, și de alți delegați ai Patriarhiei Române, informează Agenția de Știri Basilica

Totodată, la ceremonie vor participa militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei României, care vor purta steagurile de identificare ale acestora. Evenimentul va începe la ora 12:00 și va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a Ministerului Apărării Naționale.

Dacă în aceeași zi la pelerinajul național de la Mănăstirea „Peștera Sfântului Andrei” din județul Constanța, pe un platou de 10.000 de metri pătrați, Poliția și Prefectura au condiționat prezența preoților și a credincioșilor de domiciliul în localitatea învecinată, ne întrebăm - retoric - dacă și în acest caz oaspeții vor avea nevoie de buletin de Bușteni.

Evenimentul este organizat cu ocazia finalizării, cu opt luni înainte de termenul prevăzut, a lucrărilor de restaurare a monumentalei Cruci ridicate pe Caraiman în 1928, în cinstea Eroilor care își dăduseră viața în Primul Război Mondial pentru Unificarea Țării, înfăptuită cu 10 ani mai devreme, în 1918.

Monumentul a fost reabilitat de M.Ap.N. cu fonduri europene în perioada 2016-2018, după ce acesta a fost trecut din patrimoniul Municipalității Bușteni în administrarea ministerului. Lucrările au durat în total 11 luni și s-au desfășurat în verile ultimilor 3 ani.

Structura metalică a fost acoperită cu un strat anticoroziv, au fost montate lămpile electrice și instalațiile interioare de iluminat și a fost realizată instalația de ventilație în subsol.

În seara zilei de 14 septembrie 2020, de sărbătoarea Sfintei Cruci, luminile au fost aprinse pe Cruce pentru prima dată după începerea lucrărilor de restaurare.

La interior au fost amenajate săli de expoziții. La etaj, prin imagini, este rememorată construcția monumentului, iar la parter este amenajată o expoziție dedicată Primului Război Mondial, eroilor neamului și bătăliilor de pe Valea Prahovei.

„Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial” este cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan. Construcția ei a fost inițiată de Regele Ferdinand I și Regina Maria ca omagiu adus eroilor care și-au jertfit viața în Războiul de Reîntregire.

Mobilizând un număr mare de tineri, Societatea Cultul Eroilor a avut o contribuție importantă la lucrările desfășurate între anii 1926 și 1928. O parte dintre traversele metalice și materialele de construcție au fost transportate de carele cu boi ale localnicilor.

Crucea de pe Caraiman are înălțimea totală de 39,3 metri (din care 8,35 metri are soclul) și o deschidere a brațelor orizontale de circa 15 metri.

Vârful pe care se găsește monumentul are altitudinea de 2.291 m. Nu este cel mai înalt din Masivul Caraiman, Munții Bucegi, dar este cel care asigura cea mai mare vizibilitate din împrejurimi, chiar și în condiții meteo nefavorabile.

La 90 de ani de la prima sfințire a Crucii de pe Caraiman, construite la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand în memoria eroilor Războiului de Reîntregire, pe 14 septembrie 2018, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Patriarhul Daniel a sfințit piatra de temelie pentru un nou lăcaș de cult, situat pe Platoul Bucegi și închinat Eroilor Neamului.