ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Csibi Barna, maghiarul care l-a „spânzurat” pe Avram Iancu, a  fost condamnat definitiv la închisoare pentru fascism. Așa a decis Curtea de Apel Târgu Mureș, care a admis apelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc. Csibi, cunoscut pentru actele extremiste și declarațiile scandalose împotriva românilor,  fusese condamnat în primă instanță la o amendă penală, scrie jurnalistul Dan Tănasa pe blogul său.

Inițial, Judecătoria Miercurea Ciuc i-a aplicat două amenzi penale de 8.000 și 4.000 de lei și chiar l-a achitat și a încetat procesul penal în cazul unor fapte.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc au făcut apel împotriva sentinței Judecătoriei Miercurea Ciuc iar magistrații Curții de Apel Târgu Mureș l-au condamnat definitiv pe Csibi Barna, în data de 15 decembrie 2017, la 1 an închisoare cu suspendare și 4 ani termen de supraveghere.

În motivarea instanței se arată cum Varadi (fost Csibi) Barna l-a „spânzurat” pe Avram Iancu, a batjocorit chipul lui Mihai Eminescu, a vândut tricouri și alte obiecte cu harta Ungariei Mari și citate din poetul Wass Albert, a lipit lângă Kaufland etichetele ce conțin sloganul, în limba maghiară, ”Rușine să-ți fie! Iar ai cumpărat de la evrei! și alte acțiuni de răspândire în public de idei și concepții fasciste, rasiste și xenofobe.

Csibi Barna este produsul sistemului educațional din așa-zisul ținut secuiesc, zona pe care UDMR o vrea monoetnică maghiară și pentru a cărei autonomie teritorială se luptă din Parlamentul României.

Csibi Barna a fost angajat al Finanțelor Publice Harghita iar toate acțiunile sale au fost tolerate și chiar încurajate de UDMR. Spre exemplu, primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, i-a dat autorizație pentru ca Barna să-și poată comercializa recuzita fascistă și antiromânească în plin centrul orașului Sfântu Gheorghe. Niciun lider UDMR nu s-a delimitat de Barna și nu a condamnat acțiunile sale repetate de promovarea a urii interetnice, a fascismului și a antisemitismului.

Csibi Barna a participat la evenimente publice finanțate din fonduri publice de primării conduse de primari UDMR. Barna a beneficiat chiar și de protecția unui din șefii IPJ Covasna. Csibi Barna nu este singur, el este doar cel mai vizibil exemplar al extremismului maghiar din Transilvania, transmite Dan Tanasă pe blogul personal.

Textul integral poate fi citit AICI.