ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„La finalul săptămânii se anunță și un miting și un marș pentru Libertate la care și-au anunțat intenția de a participa și activiști anticreștini cu o gândire similară cu a personajelor subumane care au batjocorit Biserica. Oare chiar vor avea tupeul să vină?”, scriam azi dimineață în articolul care semnala că Biserica din Parcul IOR ar fi fost vandalizată de presupuși activiști homosexuali și ANTIFA, așa cum părea la prima vedere.

Se pare că nu eram departe de adevăr, dar într-un sens nebănuit, pe care ni-l relevă discuția pe care am avut-o cu  Părintele Profesor Adrian Niculcea, ctitorul Bisericii de lemn maramureșene din IOR cu hramurile Pogorârea Sfântul Duh și Adormirea Maicii Domnului (foto cu vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist la târnosirea Bisericii în deschidere).

Pentru că am observat că nici una dintre sursele de pretinsă presă numite de Părintele Profesor mai jos nu i-a redat opiniile, ActiveNews consideră și o datorie reparatorie în a publica părerea completă, necenzurată, „filtrată” sau trunchiată a Părintelui Adrian Niculcea despre incidentul de la ctitoria sa:

„Ce problemă cu „incidentul de la Titan”!? M-au solicitat unii de la Antena 3, alții de la nu știu ce revistă Rost și le-am dat și lor același răspuns pe care vi-l dau și d-voastră:

Fiindcă mi-ați solicitat opinia în legătură cu ce s-a întâmplat la Biserica din Titan, vă spun că nu este altceva decât un simplu incident datorat unui tânăr țăcănit. N-are nici o importanță deosebită. O doamnă a încercat înaintea telefonului d-voastră să dea amploare incidentului, dar am „liniștit-o”.

Mi-a scris: „Asta (actul de vandalism, n.m.) poate deveni, cu ajutorul Domnului, un prilej de solidarizare mai mare în jurul Bisericii!”.

I-am răspuns: „Nu, doamnă. Noi, care ne credem oameni deștepți și mai ales cu scaun la cap, nu mergem pe urmele bufonilor din AUR. Acesta este un incident izolat, datorat unui țăcănit și nu o problema serioasă, care să merite „solidarizare mai mare în jurul Bisericii”. Biserica are propriii  apărători calificați, n-are nevoie de apărători de operetă.

Adevărata „solidarizare” este venirea la slujbe, plângerea propriilor păcate și rugăciunea pentru ajutor. Creștinul adevărat nu are nevoie să fie și el remarcat de cineva; are nevoie de smerenie și dragoste. Este o regulă căreia trebuie să i se supună și preoții și chiar și episcopii, nu doar laicii.

De remarcat expresia: „Cu ajutorul Domnului, (va fi) un prilej de solidarizare mai mare în jurul Bisericii!”. Cu alte cuvinte: bine că ne-a ajutat Dumnezeu să avem acest incident, pentru că altfel nu ne băga nimeni în seamă și pe noi!!!

Vă mulțumesc.

PS: Ar fi bine ca Patriarhia să-și tempereze declarațiile, pentru că întreaga „afacere” are un singur beneficiar: AUR.

Nu întâmplător, de dimineață, când de abia aflaseră  preoții, ne-am trezit ... cu liderul AUR, George Simion, în curtea bisericii. Iar Prigoana, femeia aceea cunoscută în media, a declarat că va iniția o mare manifestație antimască, anti lgbt, etc apropo de incidentul de la biserica noastră.”

Concluzia o poate trage fiecare, după cât îl duce mintea.

La rândul său, Părintele Gabriel Pârvu, actualul paroh, ne-a comunicat că a predat Poliției toate filmările camerelor de supraveghere din jurul Bisericii și că așteaptă rezultatele. Slabe șanse însă pentru descoperirea făptuitorilor, după părerea noastră, dacă nu se implică și alte instituții! Totodată, Părintele ne-a informat că mai mulți tineri săritori au curățat deja mizeria roz.

Reamintim că Biserica Pogorârea Sfântului Duh este un lăcaș de tip maramureșean ridicat aproape de podul de peste lacul din Parcul Titan, după un proiect întocmit de colectivul de proiectare „Arhitect Constantin Joja”. „În 1993 Prea Fericitul Părinte Patriarh Teoctist a aprobat formarea unei noi parohii în cartierul „Titan”, iar un an mai târziu am început lucrările de construcție a bisericii de lemn care domină astăzi zona. În mediul natural în care a fost amplasată, opțiunea pentru o biserică de lemn a fost decizia optimă din punct de vedere estetic”, scrie Părintele Profesor Adrian Niculcea într-o prezentare a Bisericii.

Părintele Adrian Niculcea s-a născut la 2 decembrie 1954 în București și este un cunoscut profesor de Teologie Sistematică, dar și cleric ortodox, se arată în proiectul online Elitele României.

După absolvirea Seminarului Teologic Ortodox din București (1974) și efectuarea stagiului militar, Părintele Adrian Niculcea a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din București (1975-1979), pentru ca în 1998 să devină doctor în Teologie cu tema Sfânta Treime în ființa și în viața Bisericii

De asemenea, Părintele Niculcea s-a căsătorit cu Carmen Dobre (1984), având 3 copii, și a fost hirotonit preot (1984) pe seama Parohiei Dragomirești-Deal (Ilfov), unde a slujit între 1984-1989, pentru ca, între 1989-1996, să activeze la Schitul Darvari din București, iar între 1996-2011 a slujit ca preot la Parohia Pogorârea Sfântului Duh - Titan din Capitală.

Părintele Adrian Niculcea este cadru didactic la Facultatea de Teologie a Universității Ovidius din Constanța, unde ocupa un post de profesor universitar, dar și îndrumător de doctorat.

Activitatea științifică și de cercetare academică a Părintelui Adrian Niculcea s-a materializat printr-o bogată listă de publicații (articole și cărți) pe care acesta le-a publicat de-a lungul vremii, dintre care amintim, selectiv:

În anul 1994, la inițiativa Părintelui Profesor Adrian Niculcea, a fost înființată parohia Pogorârea Sfântului Duh „Parc Titan”. Construit în perioada anilor 1994-1996, lăcașul de cult a fost o necesitate pentru credincioșii din zonă, lucru înțeles și mai bine astăzi, având în vedere comunitatea de credincioși care s-a închegat în parohie. Întâlnim aici oameni care, pe lângă credința statornică și trăirea duhovnicească, susțin parohia în toate activitățile ei, informează CrestinOrtodox.ro.

Un scurt istoric al bisericii și despre contextul în care a fost ridicată biserica a fost redat de site-ul citat de la fostul paroh, Părintele Prof. Adrian Niculcea: „Biserica a început a fi construită în anul 1994, într-un cartier de blocuri uriașe din București, Titan. Era un fel de cartier-dormitor pe vremea comunistă, iar când a apărut această biserică, mai era doar una singură nou-construită, în rest erau bisericile foarte depărtate unele de altele.”

„Am inaugurat-o în 1996, este din lemn, în stil maramureșean, fiind situată într-un parc și este un adevărat reper arhitectural și sufletesc al cartierului. Are 45 de metri înălțime, iar la inaugurare a participat o mulțime de lume bucuroasă că a apărut această biserică în cartierul lor.”

Biserica își serbează hramul în ziua Rusaliilor, a 50-a zi după Învierea Domnului. Pe lângă acest hram principal, biserica din Parcul Titan mai are și un al doilea hram: Nașterea Maicii Domnului.

Corpul bisericii este realizat din bârne de brad acoperite cu scândură așezată în caplama, la interior și exterior. Tâmpla bisericii este și ea lucrată tot din lemn. Biserica este înconjurată, pe exterior, de o serie de icoane pictate pe sticlă. Acestea sunt de un stil asemănător picturii maramureșene, acum murdărite.

Peste pronaos se află cafasul și un birou parohial, spațiu folosit pentru ocazii festive, ca sală de calculatoare pentru pregătirea copiilor în informatică și ca salon de expoziție de pictură și desen.

Foto cu Biserica și Părintele Adrian cu tinerii Cartierului Titan în timpul construcției:

    

Foto: Crestin Ortodox