ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!

Biserica de la Vința, județul Alba, închinată Sfântului Arhanghel Mihail, poate fi salvată.

Așa cum ActiveNews anunța încă din primăvară, acest monument al culturii românești este pe cale de a fi înghițit de valurile de steril scurse din exploatarea minieră de la Roșia Poieni.

Raluca Prelipceanu, iconar și publicist, a crezut până la sfârșit în salvarea lăcașului de cult, așa că s-a deplasat acolo și fotografiile rezultate au constituit o expoziție deschisă la „Casa cu Rost” din București, și în Alba Iulia, la ”Museikon”.

Jurnalistul Claudiu Târziu scrie pe Rostonline că aceste acțiuni au deschis calea unei minuni: aceea ca biserica să fie salvată.

„Muzeul ASTRA din Sibiu s-a oferit să suporte o parte din cheltuielile necesare strămutării bisericii în curtea sa. Conducerea firmei CupruMin, care exploatează la Roșia Poieni, a acceptat să plătească o sumă și mai consistentă în același scop. Fundația ProPatrimonio, coordonată de arhitectul Șerban Sturdza, a promis să ofere consultanță de specialitate. Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei și-a dat acordul pentru mutarea bisericii din calea dezastrului.

Devizele pentru extragerea și transportul frescei, demontarea și transportul bisericii, consolidarea, restaurarea și remontarea picturii pe lemn se cifrează la 278.000 de lei. Acești bani sînt asigurați în proporție de 80% de către CupruMin, iar restul de către ASTRA. Dar mai este nevoie de încă aproximativ 350.000 de lei pentru reconstrucția bisericii în spațiul muzeal al ASTRA și remontarea și restaurarea picturii murale.

Asociația ROST a hotărît să contribuie la strîngerea, din donații și sponsorizări, a acestei sume. Nu e nevoie decît ca 350.000 de români să dea cîte un leu! În această țară sîntem milioane de creștini. Să o demonstrăm prin fapte!

Așadar, vă îndemnăm pe toți cei care ne citiți, ne urmăriți acțiunile, ne apreciați, ne simpatizați și aveți încredere în noi: donați, fiecare după puteri, în acest scop nobil!

Avem și un termen: 1 Octombrie 2018. Pînă atunci, biserica trebuie mutată, altfel va fi prea tîrziu, mîlul toxic o va fi acoperit.

Aveți la dispoziție un cont destinat special acestei campanii, deschis de Asociația ROST la Unicredit Bank: RO82BACX0000000107363000.

Asociația are sediul social în București, sector 6, str. Săndulești nr. 9, iar codul fiscal: 12495302. Alte informații despre Asociația noastră găsiți pe www.rostonline.ro.

Puneți umărul la salvarea unei biserici și vă veți face casă în cer! Așa să ne ajute Dumnezeu!”, a scris jurnalistul.