ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Klaus Iohannis s-a aflat miercuri într-o vizită oficială la Chișinău, fiind însoțit de premierul Nicolae Ciucă și ministrul de externe, Bogdan Aurescu. Iohannis a declarat că Republica Moldova și cetățenii săi pot conta pe sprijinul României în actuala situație de criză a refugiaților ucraineni, dar și în procesul de integrare în U.E. El a îndemnat ca cele două state, în calitate de vecini ai Ucrainei, să ia toate măsurile pentru a face față actualei situații de criză.

„Am venit la Chișinău împreună cu premierul Nicolae Ciucă cu un mesaj puternic: România este alături de Republica Moldova și de toți cetățenii săi, așa cum a fost mereu! Pe noi puteți să contați! Ne vom concentra pe suplimentarea cât mai urgent posibil a asistenței financiare și tehnice, inclusiv în gestionarea fluxului masiv de refugiați din Ucraina”, a declarat Klaus Iohannis, citat de România Actualități și Presidency.ro
 
De remarcat că președintele Klaus Iohannis a fost singurul care a purtat mască în timpul acestei întrevederi, eliberându-se de ea cu prilejul unui prim-plan focalizat asupra Maiei Sandu. Totodată, la urarea „Bine ați venit”, el a răspuns cu „Mulțumesc!”, în loc de „Bine v-am găsit!”, detaliu care spune multe despre auto-suficiența sa.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulțumit Bucureștiului pentru sprijinul oferit în perioadele complicate, atât în gestionarea crizei refugiaților, cât și în perioada crizei energetice.
 
„Domnule președinte, România a fost mereu alături de Republica Moldova, ajutându-ne mereu să trecem prin diverse crize și să realizăm proiecte importante pentru țara noastră. Ne-ați sprijinit în depășirea pandemiei de Covid-19. Donațiile de vaccinuri și de echipamente, schimburile de echipe de medici pentru gestionarea pandemiei ne-au ajutat să salvăm mii de vieți. Vă mulțumim! Anul trecut, România a oferit agricultorilor noștri 6.000 de tone de motorină, care i-au ajutat să depășească urmările secetei din anul 2020. În plină criză energetică, Guvernul României ne-a oferit păcură pentru a produce energie termică. În numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova, vă mulțumesc pentru acest ajutor frățesc! Sunt convinsă că parteneriatul strâns dintre țările noastre ne va ajuta să depășim și greutățile și incertitudinea cauzate de războiul din Ucraina”, a declarat șefa Administrației Prezidențiale de la Chișinău. 
 
Maia Sandu a mai spus că mizează pe ajutor în procesul de acceptare a cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, înaintată de Chișinău în urmă cu aproape două săptămâni, în tandem cu Georgia și Ucraina. 

„Solicităm, de asemenea, sprijinul României pentru deschiderea piețelor europene pentru toate categoriile de produse moldovenești care nu mai pot intra pe piața ucraineană, rusă sau belarusă din cauza războiului din Ucraina. Acceptarea produselor noastre pe piețele UE, în aceste condiții, va constitui un sprijin direct și semnificativ pentru agricultorii moldoveni”, a declarat Maia Sandu.
 
Președintele României a spus că „integrarea europeană a Republicii Moldova este singura cale” și a pledat pentru o rezolvare politică a diferendului transnistrean, care să nu afecteze integritatea teritorială și nici integrarea în U.E. a Republicii Moldova. Iohannis însă ignoră faptul că prezența Armatei Ruse în regiunea transnistreană nu este o chestiune soluționabilă pe cale politică - ultimii 30 de ani au demonstrat-o cu prisosință.
 
„Am convingerea că decizia semnării cererii de aderare va duce la continuarea accelerată a reformelor asumate de Chișinău. Integrarea europeană este singura cale în măsură să asigure democrația, stabilitatea, prosperitatea, dezvoltarea economică și socială ale Republicii Moldova și acest lucru cred că între timp ne este foarte clar tuturor.

Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există, încă, un conflict prelungit. Reafirm aici, la Chișinău, sprijinul deplin al României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale Republicii Moldova în frontierele sale recunoscute internațional și fără afectarea parcursului său pro-european”, a mai transmis Klaus Iohannis.VIDEO