ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Executivul a făcut ce-a făcut și a mai prelungit cu o lună gaura în buget de 10,5 milioane de euro pentru masa și cazarea refugiaților ucraineni. De la 1 mai, urmează o așa-zisă reducere a sumelor acordate pentru aceștia, însă și acest lucru presupune o cheltuială bugetară de peste 7 milioane de euro pe lună și un total de 56 milioane de euro până la sfârșitul acestui an.

Ordonanța de Urgență care mai tăia din huzurul refugiaților ucraineni, cazați în apartamente de lux prin stațiunile de pe Litoral și hrăniți prin restaurante inaccesibile muritorilor de rând din țara noastră, ar fi trebuit să fie adoptată în 5 aprilie, cu aplicabilitate imediată. Guvernul, urecheat, probabil, de Zelenski, a decis să mai amâne cu o săptămână și să o și modifice, în sensul că a prelungit cei 6.000 de lei dați pe lună pentru o familie formată din 3 persoane până la data de 1 mai. După această dată, ucrainenii vor primi lunar doar 2.000 de lei pe familie sau pe persoană singură timp de 8 luni, însă nu se știe dacă și această perioadă nu va fi cumva prelungită. Ce au însemnat, din punct de vedere financiar, ezitările Executivului? Încă 10,5 milioane de euro în plus de la bugetul național, aflat, deja, în colaps. Chiar și cu reducerea sumei alocate pe familie, cheltuielile bugetare se vor ridica la circa 7 milioane de euro pe lună, bani cu care am fi putut plăti măcar o parte din dobânzile împovărătoare la împrumuturile pe care am ajuns să le luăm aproape zilnic. ”Conform Raportului privind eforturile și realizările României în domeniul asistenței umanitare a refugiaților, al drepturilor copilului și al altor categorii vulnerabile pe anul 2022 (Raportul), elaborat la nivelul Cancelariei Prim-ministrului, peste 106 milioane de euro au fost plătiți din fonduri publice pentru cazarea și hrana beneficiarilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.15/2022, prin programul 50/20, reprezentând, astfel, o cheltuială zilnică de peste 352.000 de euro”, precizează Executivul.

Banii se vor acorda pe o perioadă nedeterminată

Deși Guvernul susține că suma forfetară de 2.000 de lei pe lună pentru fiecare familie sau pentru fiecare persoană singură se va acorda doar până la sfârșitul anului 2023, același Guvern sugerează că de această sumă refugiații ucraineni ar putea beneficia ani de zile. ”Întrucât durata în timp a conflictului dintre Ucraina și Rusia nu poate fi apreciată, și nici numărul cetățenilor străini și apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, nu poate fi estimat, rezultă, implicit, imposibilitatea estimării costurilor necesare implementării prezentului proiect de act normativ”, arată Guvernul în nota de fundamentare a Ordonanței de Urgență. Și totuși, Executivul a estimat cheltuieli zilnice de 325.000 de euro, iar prin mecanismele de decontare sigur s-a înregistrat și un număr al cetățenilor ucraineni și apatrizi care primesc bani de la statul român. Simplul fapt că vorbește despre o dată incertă a sfârșitului războiului, care face imposibilă estimarea costurilor, denotă că banii pentru ucraineni vor fi dați și în 2024.

Ajutor de șomaj?

Potrivit Ordonanței de Urgență adoptate în ultima ședință de Guvern, după împlinirea perioadei de 4 luni consecutive, refugiații din Ucraina care primesc bani de la bugetul național vor avea acces la sistemul asigurărilor pentru șomaj, la măsurile de prevenire a șomajului și la măsurile pentru stimularea ocupării forței de muncă, acordate în urma înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, în condițiile stabilite pentru cetățenii români de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Ce înseamnă acest lucru? Că cetățenii veniți din Ucraina ar putea beneficia și de ajutor de șomaj, având aceleași drepturi ca și cetățenii români. Astfel, veniturile se vor mai rotunji, după ”marea” tăiere care va începe de la 1 mai.