ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monopolul de stat cubanez de telecomunicații ETECSA a restricționat luni accesul la principalele platforme de socializare și la aplicațiile de mesagerie, ca parte a închiderii temporare a internetului, cu scopul de a reprima protestele antiguvernamentale din întreaga insulă, a relatat AP, citat de Breitbart,

"Luni, autoritățile cubaneze au blocat Facebook, WhatsApp, Instagram și Telegram", a declarat pentru AP Alp Toker, directorul Netblocks, o firmă de monitorizare a internetului cu sediul la Londra, la 13 iulie.

"Acest lucru pare a fi un răspuns la protestele alimentate de rețelele sociale", a spus el.

În timp ce Twitter "nu părea să fie blocat", la 12 iulie, Toker "a remarcat că Cuba ar putea să-l întrerupă dacă dorește".

"Duminică [11 iulie], toată Cuba a fost deconectată pentru mai puțin de 30 de minute, după care au existat câteva ore de întreruperi intermitente, dar mari, ale [internetului]", a declarat Doug Madory, directorul de analiză a internetului pentru Kentik, o companie de gestionare a rețelelor, pentru AP pe 13 iulie.

NetBlocks a analizat datele rețelei cubaneze și "a confirmat întreruperea parțială a rețelelor sociale și a platformelor de mesagerie din Cuba începând cu 12 iulie 2021".

"Restricțiile vizate sunt susceptibile să limiteze fluxul de informații din Cuba, în urma protestelor de amploare de duminică [11 iulie], când mii de persoane s-au adunat împotriva guvernului socialist", a scris monitorul de internet cu sediul la Londra într-o postare pe blog. 

"Restricțiile sunt în curs de aplicare începând de marți, 13, la jumătatea dimineții, ora locală."

"Măsurătorile NetBlocks arată că platformele de comunicare WhatsApp, Facebook, Instagram și precum și unele servere Telegram sunt întrerupte", potrivit organismului de supraveghere a internetului. Cubanezii au acces doar la serviciile de telecomunicații deținute de guvern, toate fiind afectate.

Cele mai recente blocaje de internet din Cuba au început în aceeași zi în care președintele cubanez Miguel Díaz-Canel a declarat reporterilor că a dat vina pe o presupusă "campanie" a rețelelor de socializare pentru instigarea protestelor antiguvernamentale din țară care au început duminică.

Închiderea internetului în Cuba, impusă de stat, a limitat grav cantitatea de informații pe care protestatarii au putut să le împărtășească despre demonstrațiile antiguvernamentale în curs de desfășurare în ultimele 24 de ore. Protestele în masă au început duminică în Cuba, atrăgând mii de cubanezi simultan în zeci de orașe pentru a "cere sfârșitul comunismului", a relatat marți Breitbart