ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mii de persoane mărșăluiesc în Cuba în cadrul unor proteste de masă pe fondul crizei economice. Sancțiunile americane și criza coronavirusului au dus la crize de alimente și prețuri ridicate, declanșând una dintre cele mai mari demonstrații de acest gen din istorie, anunță The Guardian.

Cele mai mari manifestații de masă din ultimele trei decenii au cuprins Cuba, mii de persoane ieșind în stradă în orașele din întreaga insulă, demonstrând împotriva lipsei de alimente, a prețurilor ridicate și a regimului comunist.

Protestele au început de dimineață, în orașul San Antonio de los Baños, în vestul insulei, și în orașul Palma Soriano, în est. În ambele cazuri, numărul protestatarilor a fost de câteva sute.

"Sunt aici din cauza foamei, pentru că nu există medicamente, din cauza întreruperilor de curent - pentru că lipsește totul", a declarat un bărbat în vârstă de 40 de ani care nu a vrut să-și dea numele de teama represaliilor.

"Vreau o schimbare totală: o schimbare de guvern, alegeri pluripartidiste și sfârșitul comunismului."

Protestatarii au fost întâmpinați de polițiști în uniformă și în civil, care au urcat sute de manifestanți - mulți dintre ei violenți - în mașini de poliție. 

Cu câte o piatră în fiecare mână, Yusniel Pérez, în vârstă de 17 ani, a spus: "Suntem aici pentru că suntem flămânzi și săraci. Nu avem mâncare. Nu avem nimic".

La ora locală 15:00, toate canalele de televiziune au fost întrerupte de o transmisiune a președintelui Miguel Díaz-Canel, care a declarat că "destabilizarea din țara noastră" va fi întâmpinată cu un "răspuns revoluționar".