ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit unei investigații republicane privind originile virusului Covid-19, publicată luni, Partidul Comunist Chinez a ținut virusul mortal sub tăcere în "cea mai mare mușamalizare din toate timpurile", relatează New York Post.

 Astfel. raportul arată că "o preponderență a dovezilor demonstrează că toate drumurile duc" la Institutul de Virusologie din Wuhan, laboratorul de cercetare a liliecilor, deja luat în vizor ca sursă a pandemiei, potrivit reprezentantului Michael McCaul.

"Credem că virusul s-a scurs cândva la sfârșitul lunii august sau la începutul lunii septembrie 2019", a declarat McCaul, principalul republican din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților care a publicat raportul.

"Când și-au dat seama ce s-a întâmplat, oficialii Partidului Comunist Chinez și oamenii de știință de la Institutul de Virusologie au început să acopere frenetic scurgerea, inclusiv prin scoaterea din funcțiune a bazei lor de date cu viruși în mijlocul nopții și prin solicitarea a peste un milion de dolari pentru securitate suplimentară", a spus McCaul.

Ancheta a dezvăluit, de asemenea, o solicitare necunoscută anterior, în iulie 2019, pentru o revizie de 1,5 milioane de dolari a unui sistem de tratare a deșeurilor periculoase pentru instalația respectivă, deși acesta avea mai puțin de doi ani.

Aceasta a inclus cereri de întreținere pentru "sistemul de dezinfectare a aerului ambiental" și "sistemul de tratare a deșeurilor periculoase" - ceea ce ar indica preocupări cu privire la modul în care funcționează aceste sisteme menite să prevină scurgerile din laborator, susține raportul.

Raportul citează informații prin satelit și prin cartografiere geografică care arată că spitalele din jurul laboratorului au fost neobișnuit de aglomerate începând cu luna septembrie.

Raportul îl acuză, de asemenea, pe Peter Daszak de la EcoHealth Alliance, cu sediul la New York, precum și pe Shi Zhengli, cercetătorul principal al laboratorului din Wuhan, "femeia liliac", că au mințit cu privire la origini și au respins teoria scurgerilor din laborator ca pe o conspirație.

Daszak ar trebui să fie citat să se prezinte în fața Comisiei pentru afaceri externe a Camerei pentru a "răspunde la numeroasele întrebări pe care declarațiile sale incoerente și, în unele cazuri, de-a dreptul și cu bună știință inexacte, le-au ridicat", a declarat McCaul.

De asemenea, raportul solicită Congresului să "sancționeze oamenii de știință de la WIV și oficialii PCC care au participat la această mușamalizare".

"Aceasta a fost cea mai mare mușamalizare din toate timpurile și a cauzat moartea a peste patru milioane de oameni din întreaga lume, iar oamenii trebuie să fie trași la răspundere", a declarat McCaul.

Raportul de 84 de pagini prezintă o sumedenie de dovezi despre care republicanii spun că demonstrează că este timpul să "respingem complet piața umedă ca sursă a epidemiei".

Printre acuzațiile cheie se numără:

Raportul a citat "numeroase dovezi" că oamenii de știință din laborator - ajutați de experți americani și de fonduri guvernamentale chineze și americane - lucrau la modificarea coronavirusurilor pentru a infecta oamenii și că o astfel de manipulare putea fi ascunsă.

"Este de la sine înțeles că Shi și colegii ei, cu finanțare și sprijin din partea lui Daszak, au manipulat genetic în mod activ coronavirusuri și le-au testat împotriva sistemelor imunitare umane în 2018 și 2019, înainte de începutul pandemiei", susține raportul.

Documentul republican a doborât, de asemenea, o apărare cheie pentru cei care susțin teoria scurgerii din laborator, spunând că nu există nicio dovadă că virusul a fost modificat de oameni.

"Cercetătorii de la WIV au fost (...) capabili să modifice cu succes coronavirusuri fără a lăsa urme încă din 2016", a insistat McCaul, citând documente de cercetare anterioare.

"Prin urmare, nu mai este potrivit pentru nimeni să respingă ideea că acest virus ar fi putut fi modificat genetic înainte de a se scurge de la WIV", a spus el.

Au existat, de asemenea, "preocupări semnificative cu privire la protocoalele de siguranță din cadrul laboratorului, oficialii Departamentului de Stat al SUA avertizând în 2018 cu privire la "un deficit serios de tehnicieni și investigatori cu pregătire adecvată, necesari pentru a opera în siguranță acest laborator de înaltă siguranță".

Cu cel mult două luni înainte ca republicanii să creadă că virusul s-a scurs inițial - laboratorul a solicitat o revizuire de 1,5 milioane de dolari a "sistemului de dezinfectare a aerului ambiental" și a "sistemului de tratare a deșeurilor periculoase", susține raportul.

"O renovare atât de semnificativă la atât de puțin timp după ce instalația a început să funcționeze pare neobișnuită", se arată în raport despre laboratorul de doi ani.

Reparațiile necesare "ridică semne de întrebare cu privire la cât de bine funcționau aceste sisteme în lunile anterioare izbucnirii epidemiei de COVID-19", se arată în raport.

Într-o ipoteză privind modul în care s-a produs scurgerea virusului, raportul sugerează că un sistem de aer condiționat central defectuos "a dus probabil la o circulație a aerului mai mică decât cea ideală și a permis particulelor virale să rămână suspendate în aer mai mult timp".
 
Mai multe detalii despre anchetă pot fi consultate AICI