ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acum se numește HORA, dar românii o știu „de Reghin", așa cum s-a numit la înfiinţare, în 1951. De la un atelier cu câţiva meşteri, Hora poate spune că bate toate recordurile:  a depăşit 4,5 milioane de instrumente fabricate de-a lungul celor peste șase decenii de existență.

Fabrica de viori SC HORA SA din Reghin a depăşit 4,5 milioane de instrumente fabricate de-a lungul celor 64 de ani de când societatea a început să funcţioneze, a declarat directorul general al întreprinderii, Nicolae Bâzgan. 

Dacă în anul 1970 fabrica producea 40.000 de instrumente muzicale pe an, în 1982 şi-a dublat capacitatea de producţie, pentru ca în prezent fabrica să aibă capacitatea de a produce între 100.000 şi 120.000 de instrumente muzicale. 

Bâzgan spune că SC HORA SA a devenit cea mai mare fabrică de instrumente muzicale din lemn din Europa, după ce competitorii principali din Germania, Cehia şi Ungaria au dispărut sau şi-au restrâns activitatea. În prezent, fabrica este recunoscută şi apreciată atât de competitori, cât şi de consumatori de muzică de pe toate continentele, aproximativ 90% din producţia fabricii fiind destinată exportului. Societatea HORA a fost privatizată prin metoda MEBO în 1994, iar din 1996 întreg pachetul de acţiuni a fost preluat de către cei 306 acţionari, fără ca vreunul dintre ei să deţină majoritatea, ceea ce impune ca toate deciziile să se ia prin consens.