ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O fostă aşezare romană scoasă la lumină după mii de ani în apropiere de Ploieşti riscă să fie distrusă de birocraţie. 

Castrul şi băile romane de la Mălăieşti au rămas monumente istorice de maximă importanţă doar pe hârtie. Nimeni nu poate investi în protejarea zidurilor pentru că terenul pe care sunt este proprietate privată. Proprietarii vor să vândă, dar procedura de expropriere s-a blocat la Consiliul Judeţean.

Situl arheologic este conservat mult mai bine decât altele descoperite pe teritoriul ţării. Aşa că este important şi pentru istorici şi pentru turişti. Numai că zidurile se erodează pe zi ce trece, relatează Digi24.ro

Primăria comunei Mălăieşti şi Ministerul Culturii nu pot investi bani publici în salvarea castrului roman pentru că terenul aparţine unor localnici.

Din cei şapte proprietari de teren, doi urmează să facă schimb, iar ceilalţi aşteaptă negocierea preţului de expropriere. Sunt mai bine de zece luni de când Primăria a depus actele la Consiliul Judeţean, unde lucrurile s-au blocat.

Castrul şi baile romane sunt situate la vest de Dumbrăveşti, pe o terasă din versantul drept al Văii Teleajenului, în apropiere de confluenţa cu Valea Vărbilăului. Fortificația de lemn și pământ a fost construită de către soldații romani în campaniile împăratului Traian, care au dus la cucerirea regatului dac, cândva între 101 și 106. 

Construcţia pare să fi existat doar în timpul domniei împăratului amintit întrucât, în cursul conflictelor cu sarmații de la începutul domniei împăratului Hadrian (117-118), armata romană s-a retras de pe spațiul actualei Muntenii.
 
Astfel castrele de la Drajna, Mălăiești, Tărgșor, precum și altele de pe teritoriul provinciei nou create au fost abandonate. Importanța acestui castru este deosebită pentru comunitatea științifică întrucât materialul arhelogic descoperit aici constituie un reper cronologic extrem de important pentru numeroase situri romane din lume.