ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Calea Neamului s-a ținut de cuvânt și i-a comemorat vineri, de Ziua Eroilor, pe ostașii Armatei Române căzuți pentru idealul Marii Uniri și înhumați în Cimitirul din Valea Uzului.


„Cu noi este Dumnezeu! 

De Înălțare, Ziua Eroilor, Cimitirul Internațional al Eroilor Valea Uzului a fost într-o oază de lumină. Pe tot drumul de la Dărmănești la Valea Uzului a plouat torențial, toată zona fiind acoperită nori, ploaie, furtuni. Până și cei mai optimiști dintre noi se întrebau cum vor decurge manifestările în asemenea condiții, trâgând grijulii cu ochiul spre copiii din autocar. Dar poate că nu ne lasă Dumnezeu nici de data asta...se auziră pe șoaptă căteva voci. După o curmătură de drum si pădure, cam pe unde am coborât anul trecut de 1 Decembrie pentru încolonarea în marș, am zărit un cerc de albastru senin cu soare, mângâiat de câtiva norișori albi, precum părul Părintelui Justin. Acolo era Cimitirul de la Valea Uzului. O bucurie de nedescris ne-a cuprins dintr-o dată pe toți, văzând și puzderia de mașini lăsate pe marginea drumului plin de apă, semn că înainte turnase si aici cu găleata. Un domn politist ne-a oprit pentru scurt timp, vâzându-ne în costume naționale, să ne întrebe dacă suntem ,,cu dansurile” pentru a ne dirija cât mai aproape de poartă; i-am răspuns că de obicei nu dansăm si că oricum pe aici, pe la Valea Uzului, doar urșii dansează...mi-a zâmbit pe sub mustață și ne-a făcut semn de liber. Ca niște albine scăpate din stup, am coborât în viteză mare din autocar începând să ne îmbrățisăm si salutăm cu oamenii care erau deja ajunsi, mulți dintre ei fiindu-ne prieteni si cunoscuți din dățile trecute. Am format coloana pentru intrarea solemnă în Cimitir, în frunte cu vrednicul Părinte Amfilohie și domnul Primar al orașului Dărmănești, Constantin Toma, care a înaintat cu greu până atunci, prin mulțimea de oameni ce-i strângea mâna și-l încuraja să nu se dea bătut. Un copilaș cu haine de român și steag tricolor a fost pus între "fruntași" chiar sub harta Romaniei Mari. În ,,Treceți batalioane române Carpații” marșul a intrat pe poarta larg deschisă a locului sfânt, despărtindu-se apoi impecabil de ordonat, într-o parte asezându-se soborul de preoți și Corul Resurrectio, cu doamna profesoară Gabriela Biea, iar în fața lor, noi, poporul de rând. 
Au urmat Imnul Național, Parastasul pentru Eroi, Cuvântul extraordinar al Părintelui Amfilohie, pentru pace și afirmarea identității naționale și discursuri extrem de intense, fără cuvinte seci si limbaj de lemn. Le-am prezentat în postările anterioare, nu are rost să le ”descriu” pe larg.  Constantin Toma, ca primar, demnitar al statului român, a impresionat efectiv prin curaj, substanță și calm. Uneori avem nuanțe diferite, este și normal să fie așa prin simplu fapt că nu găsești în lumea asta doi oameni fix la fel, dar după părerea mea, Constantin Toma ar putea ocupa oricând, cu lejeritate, orice funcție în statul român, îl recomandă patriotismul, inteligența și diplomația. Dă clasă multora și aș fi curios în acest sens să-l văd într-o discuție față în față cu vreo doi președinți de consilii județene vecine cu Bacăul, spre exemplu. Daniela Ciuta din Carei, care a venit de la peste 500 km depărtare la Valea Uzului, la fel ca pe 6 iunie 2019, ne-a tinut o lecție de istorie acut de contemporană si tragică, a trădărilor Cultului Eroilor: Mihai Viteazu și Mihai Eminescu, statuile lor, stau aruncate într-un beci din Oradea. De prea mult timp. Trebuie să mergem și acolo, chiar dacă este departe. Vom vedea cum ne organizăm. 
Tinerii extraordinari din Resurrectio precum si grupul inimos al Asociației Calea Neamului Mircestii Noi de Vrancea ne-au însuflețit cu frumoase cântece și poezii patriotice, care se aud în ultimul timp doar în cimitire de eroi si mai puțin în școli si licee. Cu atât mai mare este meritul celor ce le dau glas, inclusiv al celor două fetițe surori din Dărmănești, care ziceai că sunt imaginea în oglindă a copilelor familiei Oana si Cristi Muscă din Vrancea! 
Una peste alta, tot ce a contat de Ziua Eroilor la Valea Uzului a fost Cerul senin lăsat de Dumnezeu peste Cimitir, prezența masivă a tinerilor și entuziasmul general al tuturor participantilor. Cinste deosebită celor care au venit din toată țara până în creierii munților și mare recunoștință pentru moldovenii tari ca stânca din Dărmănești, Dofteana, Comănești, Târgu-Ocna și Onești, adică pentru oamenii locului, care ne-au întâmpinat așa cum se cuvine si care după manifestări, ne-au așezat în față bucate alese, stând cu toții la aceeasi masă ca frați buni ce suntem. 
Am fost cu inima mea în această zi și la Comana, în mod deosebit, la Domnul General Radu Theodoru, care organizează acolo în fiecare an, Ziua Eroilor. Valea Uzului și Comana sunt două capete de pod care împreună alcătuiesc un aliniament, Baricada Cultului Eroilor, adică Baricada prin care România se va ridica din nou.
„Vom fi iarăși ce-am fost și mai mult decât atât” în pofida tuturor unelitirilor și a ispitelor străine, de orice fel ar fi ele!
Cu noi este Dumnezeu!”, a relatat Mihai Târnoveanu, președintele asociației Calea Neamului. 

În discursul său, Mihai Târnoveanu a trecut în revistă transformările din Valea Uzului, pornind din perioada interbelică și până în cea postdecembristă. „Vreau să subliniez că cei care contestă existența acestor Cruci au un anumit caracter, dovedit prin diferite atitudini, pe care vi le povestesc. Ei nici acuma nu au renunțat la demersurile de demolare a crucilor și a monumentului. Se întreabă lumea de ce venim la Valea Uzului și nu mergem la alt cimitir al eroilor? Pentru că în nici un alt cimitir al eroilor, crucile eroilor români nu sunt amenințate de buldozere. De aceea venim la Valea Uzului! Se întreabă lumea de ce venim români din alte județe în Covasna și Harghita? Este logic: pentru că în Covasna și Harghita identitatea națională românească este atacată, cu precădere de 31 de ani încoace, de anumite structuri po-li-ti-ce maghiare. Avem voie să criticăm politica românească? Da. Avem voie să criticăm politica maghiară? Normal că da, că nu trăim într-o dictatură”, a explicat președintele Asociației Calea Neamului.

Slujba de pomenire a ostașilor căzuți la Valea Uzului a fost săvârșită de un sobor de preoți ortodocși. Filmarea acesteia vă este oferită de Mesagerul de Covasna

Redăm mai jos discursul primarului orașului Dărmănești, Constantin Toma, cel care s-a luptat pentru reabilitarea crucilor românilor înhumați în Cimitirul Internațional Valea Uzului, dovedind cu acte cadastrale că acest sit aparține de UAT Dărmănești și nu de județul Harghita, cum încearcă să acrediteze politicienii din UDMR.

În predica de după slujba parastasului, părintele Amfilohie a întărit încă o dată necesitatea unor asemenea manifestări pentru dăinuirea neamului și demnitate națională.

„Ce se face aici ne dă nădejdea că avem viitor, și mă refer la dimensiunea spirituală a vieții. (...) Noi, ca preoți, suntem bucuroși să avem asemenea popor în jurul nostru! Ne stimulați și pe noi să fim în fruntea tuturor evenimentelor care presupun rugăciune, ajutorul lui Dumnezeu ca să fim luminați și să luăm atitudinea cea bună și să facem cele bineplăcute Lui și de folos nouă. Dea Bunul Dunezeu ca aceste steaguri să fluture până-n vecii vecilor, să fim niște oameni într-adevăr ai ospitalității, ai bunătății, ai muncii, dar și ai curajului! (...) Noi n-am avut gândul profanării niciodată, și împotriva acestor profanări care se fac pentru soldații noștri ne-am adunat să arătăm: Nu treceți peste Adevăr! Nu căutați să modificați granițele! Nu ne mai intimidați! Nu ne mai mințiți! Lăsați-ne în țara noastră, așa cum Dumnezeu a rânduit să fie și veți vedea că știm să respectăm pe tot omul care înțelege în ce țară este și cum să trăiască. Mulțumim tuturor. Este ziua Înălțării Domnului! Să înălțăm mereu mintea spre ceea ce Dumnezeu ne cheamă să fim ca oameni, ca creștini, ca români!”, a îndemnat părintele Amfilohie.

Doamna Daniela Ciută, fondatoarea publicației Buletin de Carei, a străbătut tot drumul de la granița de Vest a țării și până la Valea Uzului pentru a le transmite românilor următoarele gânduri. 

„Oriunde în România suntem acasă la noi. Am venit de la Carei și am trecut pe lângă monumentul voievodului Mihai Viteazu de la Buruslău. Marele nostru voievod, care la Oradea a fost dat jos de pe soclu și acum stă aruncat în curtea regiei de apă! Vă spun pentru că astfel de informații nu se vehiculează în mass-media în spațiul public. Tot în curtea regiei de apă din Oradea stă aruncat bustul nemuritorului Mihai Eminescu. Cei doi stau aruncați într-un colț. Merită acest lucru? Suntem acasă la noi, trebuie să avem grijă de eroii noștri, de exemplele noastre morale și la Valea Uzului, și la Constanța, și la Oradea și la Carei - peste tot suntem acasă la noi. Avem o datorie față de noi: noi existăm datorită lor, datorită eroilor suntem ceea ce suntem. Am trecut de Buruslău în drum spre Valea Uzului și am ajuns la poarta Sălajului, acolo unde și-a dat obștescul sfârșit Simion Bărnuțiu. Am ridicat acolo un catarg. Periodic, schimbăm steagul tricolor. Dar, ce este mai tragic, avem bustul lui Simion Bărnuțiu la Carei în fața liceului unde acesta a învățat timp de 5 ani (1820-1825) și, de 5 ani, îl păzim ca pe sfintele moaște, din cauză că un episcop romano-catolic îl vrea mutat de acolo, pentru că liceul maghiar nu-l dorește acolo pe Simion Bărnuțiu. Poate nu credeți, dar zi de zi cineva trece pe acolo ca să vadă dacă nu a fost ridicat. Cam așa se desfășoară „ostilitățile”. Dar, în țara noastră, noi încă NU suntem stăpâni și noi nu vrem să asuprim pe nimeni, suntem în 2021 și vrem drepturi egale cu ale minorităților. Nimic mai mult! Noi la Carei vrem să avem dreptul la învățământ profesional în limba română la toate specializările. Vi se pare că cerem mult? În Carei nu s-a aprobat nici o clasă de limba română pentru meseria de vânzător comercial și ospătar. În ce țară trăim? Nu toți copiii noștri vor să urmeze o facultate, nu toți vor să se facă medici sau tehnicieni dentari, vor mulți să fie și ospătari. Aici noi nu avem dreptul la învățământ în limba noastră maternă! (...) Aș vrea să văd și la noi astfel de manifestări ale credinței. Organizez comemorarea eroului național Avram Iancu de mulți ani de zile, dar în ultimii doi ani nu a avut voie nici un preot activ să facă parastas pentru Avram Iancu la Invitația Asociațiunii ASTRA. O facem cu preoții pensionari. Clopotele nu au voie să fie trase. Vă spun cu amărăciune în suflet, dar noi mergem mai departe. Când văd atâția tineri aici, mă bucur că „iată că răsare un Iancu din oricare!” (...) Pregătirea patriotică lipsește cu desăvârșire în școală. Eu sunt naționalist și nu mi-e rușine s-o afirm. Sunt român și îmi iubesc țara și neamul. Nu trebuie să ne rușinăm. Fiecare popor își iubește glia și părinții pe care-i are. De ce am fi noi altfel? Avem datoria în continuare să venim azi la Valea Uzului, mâine la poarta Sălajului, poimâine la Carei, oriunde este nevoie de noi, dar trebuie să ne apărăm cu dinții identitatea noastră națională, pentru că, altfel, vom dispărea ca popor. Și știți foarte bine ce vremuri trăim. Vă mulțumesc că existați, că avem în țară astfel de oameni și vă aștept și la Carei. Hristos S-a înălțat!”, este mesajul emoționant transmis de doamna Daniela Ciută, venită la Valea Uzului tocmai de la Carei.

La Valea Uzului au răsunat și cântecele de țară, interpretate de tinerii din corul Resurrectio, îmbrăcați în costume populare, și de copiii și adulții din Asociația Calea Neamului, filiala Mirceștii Noi - Vrancea.

Corul Resurrectio interpretează „Un cântec istoric” (Treceți, batalioane române, Carpații!):

Corul Calea Neamului - Mirceștii Noi interpretează, la finalul discursului lui Mihai Târnoveanu, cântecul basarabean „Cât trăim pe-acest pământ”:

Aceasta a fost, pe scurt, relatarea manifestărilor românești de la Valea Uzului, prilejuite de sărbătoarea religioasă a Înălțării Domnului și de cea laică a Zilei Eroilor. Dacă ați fost acolo și doriți să ne împărtășiți impresiile pe care le-ați avut, sunteți invitați să o faceți în secțiunea de comentarii a acestui articol.