ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marea târguială pe funcțiile de la vârful UE capătă accente comice. Premierul bulgar, Boiko Borisov, a încercat să transmită live pe Facebook negocierea cu Frans Timmermans, aspirant la șefia Comisiei Europene, spre nemulțumirea oficialului olandez.

Transmisia live pe Facebook a discuției purtate la misiunea diplomatică a Bulgariei la UE între candidatul socialiștilor europeni la președinția Comisiei Europene, Frans Timmermans, și premierul bulgar, Boiko Borisov, în care Timmermans căuta sprijin pentru candidatura sa, iar Borisov profita de ocazie pentru a-i spune ce dorește țara sa de la Bruxelles (inclusiv intrarea în Schengen și încetarea MCV), a fost întreruptă după ce Timmermans i-a atras atenția interlocutorului său că înregistrarea nu ar trebui să continue, potrivit Politico.eu, preluată de Flux24.

Această discuție transmisă în direct la inițiativa premierului bulgar pe propria sa pagină de Facebook oferă o imagine inedită a modului în care se poartă de obicei astfel de tratative.

Negocierile cu privire la împărțirea funcțiilor-cheie în UE între liderii europeni, reuniți de duminică într-un summit la Bruxelles, au fost suspendate până marți la ora locală 11.00 (12.00, ora României), ilustrând dificultățile în găsirea unui compromis. După o noapte albă, în urma căreia nu s-a anunțat vreun rezultat concret, un purtător de cuvânt al președintelui Consiliului European Donald Tusk a anunțat luni că summitul a fost suspendat până marți, la ora locală 11.00 (12.00, ora României).
 
Am dorit să te văd pentru că se conturează un compromis – Weber la Parlament și tu – la Comisie…Știi că până azi am avut o decizie a PPE. Dar pentru mine compromisul este important. PSE este un partid de sistem ca și PPE. În acest caz nu este important cine va fi deasupră și cine dedesubt. Vorbind cinstit Weber are o experiență mai mare în Parlament iar tu – în Comisie, ca vicepreședinte. Azi am vorbit cu Pedro (Sances) cu Emanuel (Macron), (Marc) Rute, Angela (Merkel) și cu alți colegi și am ajuns la concluzia să nu ne mai încapăținăm și să ieșim cu o decizie”.

Cu aceste cuvinte i se adresează candidatului socialiștilor europeni (PSE) Frans Timmermans premierul bulgar și lider al partidului GHERB Borisov la întălnirea celor doi deduminică noaptea, întâlnire care a avut loc la reprezentanța Bulgariei de la Bruxelles.

Timmermans și-a exprimat acordul, informează media de la Sofia. El a declarat că a colaborat bine cu autoritățile bulgare: „întotdeaună am fost direct și mi-am exprimat admirația pentru tot ce faci în combaterea corupției și crimei organizate în țara ta. Am avut discuții deschise și de aceea prețuiesc prietenia noastră.” La finalul întălnirii însă Timermans s-a întors spre cameră și a declarat că nu este sigur dacă este bine să se înregistreze.

La începutul summitului Borisov s-a declarat ferm împotrivă alegerii lui Timmermans în postul de președinte al Comisiei Europene.

Agenția Mediapool informează că premierul bulgar a cerut în schimbul sprijinului pentru candidatul PSE, renunțarea la monitorizarea MCV și aderarea Bulgariei la zona Schengen.

Rolul lui Timmermans în realizarea acestor doleanțe ale Sofiei este foarte important pentru că el a criticat foarte aspru Polonia, Ungaria și România pentru guvernarea autoritară și nerespectarea supremației legii. Pe de altă parte, Olanda a fost până acum împotrivă aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen.

”Un compromis se conturează – Weber va lua Parlamentul și dumneavoastră veți lua Comisia, așadar am vrut să vorbim”, îi spune Borisov lui Timmermans în discuția purtată la sediul misiunii permanente a Bulgariei la UE. ”Am colaborat minunat de-a lungul anilor”, completează premierul bulgar, iar Timmermans dă aprobator din cap și răspunde prin ” prekrasno”, echivalentul în limba bulgară al cuvântului ”minunat”.

Apoi Borisov îi prezintă o listă cu ”ceea ce este important pentru noi”, inclusiv crearea unui hub al gazelor în Bulgaria, intrarea acestei țări în Schengen și dorința guvernului bulgar ca Bruxelles-ul să pună capăt programului UE ce monitorizează eforturile Bulgariei de combatere a corupției (mecanismul MCV, n.red).

Am vrut să ne vedem pentru a discuta aceste lucruri”, precizează premierul bulgar, arătându-se favorabil compromisului evocat, întrucât ”sincer vorbind, Weber are ani de experiență în Parlament, în timp ce dumneavoastră aveți mai multă experiență în Comisie, ca prim-vicepreședinte”.

”Există unele state membre ale UE din Europa Centrală și de Est care au unele rezerve (față de Timmermans, n.red), dar le-am spus că eu cred în integritatea dumneavoastră”, insistă Borisov, făcând aparent referire la Ungaria și Polonia, pe care Timmermans le acuză că nu respectă statul de drept.

”Astăzi am vorbit cu Pedro (Sanchez), Emmanuel (Macron), (Mark) Rutte, Angela (Merkel) și cu alți colegi (cu care am convenit) că este mult mai bine să venim cu o soluție decât să rămânem inflexibili”, mai spune șeful guvernului de la Sofia.

Timmermans răspunde: ”Da, sunt de acord. Cred că întotdeauna am lucrat împreună foarte bine. Întotdeauna am fost direct și sincer cu voi și întotdeauna mi-am exprimat admirația pentru ceea ce faceți în lupta împotriva crimei organizate în țara dumneavoastră. Am avut multe discuții sincere. Aceasta este baza pe care apreciez prietenia noastră”.

Apoi Timmermans se întoarce către cameră afirmând: „Nu sunt sigur că ar trebui să înregistrăm toate acestea”, moment în care transmisia în direct se oprește. 

Dan Andronic a comentat pe Facebook această târguială dintre politicianul bulgar și cel care aspiră la scaunul lui Juncker:

„Frans Timmermans discută cu Boiko Borisov despre ce va da Bulgariei în schimbul susținerii. Printre altele îi spune bulgarului că-l admiră pentru ceea ce face în lupta împotriva corupției. 
Să te lovească damblaua și @@@@...
Bulgarii luptă împotriva corupției? 
Doar în cadru organizat!
Oricum Boiko a dovedit că are nu numai c@@@, ci și creier. L-a făcut de rahat pe Timmermans. 
Mai mult, punem pariu că Bulgaria intră în Schengen și scapă de MCV înaintea României?
Asta înseamnă să ai politicieni care conduc o țară, nu o distrug doar ca să nu fie certați de alde Timmermans. 
Până la urmă vorbim de un funcționar plătit (și) din banii românilor, dar complexul Înaltei Porți nu ne iese din sânge”