ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul funcționar al academiei militare Liptovsky Mikulas Pavel Bucka este suspectat de cooperare de lungă durată cu serviciile secrete militare rusești și de predarea de materiale sensibile către această organizație, au anunțat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, șeful interimar al poliției slovace, Ștefan Hamran, și procurorul special, Daniel Lipsic. Forțele de ordine propun ca Pavel Bucka să fie menținut în arest preventiv din cauza temerilor că acesta și-ar putea continua activitățile infracționale. De asemenea, poliția i-a arestat pe Bohus Garbar din Kosice, Jozef Mihalcin din Vranov nad Toplou și Bohus M. din Ruzomberok pentru spionaj în numele și corupție în legătură cu Federația Rusă, după cum informează enrsi.rtvs.sk

Potrivit lui Lipsic, Pavel Bucka și Bohus Garbar ar putea fi condamnați la 4-13 ani de închisoare. Ambii bărbați și-au recunoscut vinovăția.

Pavel Bucka furniza serviciilor secrete rusești informații privind interesele NATO și ale forțelor armate slovace încă din 2013. El a dezvăluit cât de mult a fost plătit pentru această activitate. Bohus Garbar a fost corespondent pentru site-ul pro-rus Hlavne Spravy, închis acum de Autoritatea Națională de Securitate. El se confruntă cu acuzații de spionaj și mită și a recunoscut ambele infracțiuni. Începând cu aproximativ aprilie 2021, el a început să servească drept contact de informații în Slovacia pentru serviciul secret militar rus GRU, ai cărui ofițeri acționau sub acoperirea diplomatică a Ambasadei Rusiei.

Atât Jozef Mihalcin, cât și Bohus M. au fost folosiți ca surse de informații pentru Bohus Garbar. Amândoi au fost eliberați fără să fie formulate acuzații. Mihalcin lucra ca asistent al unui deputat în Parlament, iar Garbar încerca să obțină prin intermediul său informații sensibile de la Parlament, în special informații clasificate din rapoartele anuale ale serviciilor secrete. Bohus M. a fost membru al Serviciului de informații slovac (SIS), unde a lucrat până la sfârșitul anului 2021.

Procurorul special a lăudat activitatea Serviciului de Informații Militare din Slovacia, care a făcut posibilă declanșarea urmăririi penale.
 
Angajat al Ambasadei Rusiei în Slovacia, racolator de jurnaliști

Adjunctul atașatului militar al Ambasadei Rusiei în Slovacia, Serghei Solomasov, a fost filmat când încerca să racoleze un jurnalist, informează Monitorul Apărării și Securității din România.

Slovacia a anunțat, ieri seară, că expulzează trei diplomați ruși din Bratislava. Un portal slovac a publicat un video înregistrat de serviciile secrete slovace cu încercarea de racolare a jurnalistului slovac, Bohus Garbar, de către informațiile militare ruse. VIDEO: