ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Parada Națională de 1 Decembrie a cuprins și defilarea, pe sub Arcul de Triumf, a militarilor ucraineni, alături de detașamente militare din alte state. În timp ce militarii ucraineni treceau mândru pe sub Arcul de Triumf,  românii din Ucraina sunt supuși unui proces agresiv de ucrainizare forțată, în urma adoptării controversatei Legi a Educației, în fața căruia autoritățile de la București rămân impasibile.

Drept mulțumire pentru faptul că Ucraina a adoptat o lege a învățământului prin care învățământul gimnazial, liceal și universitar se va desfășura numai în limba ucraineană, fiind desființate școlile în limba română, deși în țara vecină trăiesc peste 400.000 de români, Ministerul Apărării de la București i-a invitat pe militarii ucrainieni să defileze de Ziua Națională a României. Totul sub privirile atente ale președintelui Klaus Iohannis, comandantul suprem al Armatei Române, scrie historia.ro.

Poziția lui Klaus Iohannis este și mai de neînțeles, de vreme ce și-a anulat o vizită oficială în Ucraina, în luna octombrie, tocmai din cauza adoptării acestei legi.
 
Ce au simțit însă românii din Ucraina când au văzut că statul român invită la parada de 1 decembrie reprezentanți militari ai statului ucrainian?!?

Iată ce a precizat Ministerul Apărării despre militarii ucraineni care au defilat pe sub Arcul de Triumf, în programul oficial al Paradei de 1 decembrie:

„Defilează în continuare detașamentul militar ucrainean, condus de locotenent-colonelul Ivan CHAYKIN. Drapelul de stat al Ucrainei este purtat de cei mai buni cadeți din cadrul Academiei Militare Odessa, cu experiență de luptă în cadrul operațiilor de protecție a integrității teritoriale a Ucrainei.

Academia Militară Odessa este unica instituție de învătățământ superior militar ce asigură pregătirea și instruirea viitorilor ofițeri din trupele aeropurtate, infanterie navală, cercetare militară și forțe speciale, specialiști în logistică și armament rachete și artilerie”.
 
Defilarea soldaților ucraineni de Ziua Națională a României poate fi urmărită la minutul 8:28.
 
Pe 5 septembrie, Parlamentul de la Kiev a adoptat o nouă lege a educației prin care se introduce sistemul de învățământ în 12 clase , în care se specifică în mod expres că învățământul de toate gradele se desfășoară numai în limba oficială (ucraineană). Ca de fiecare dată, autoritățile române au reacționat cu teamă, schițând câteva declarații, și alea tardive.  Ministerul de Externe român și-a exprimat ceva îngrijorări privind politicile Kievului, Parlamentul a dat o declarație comună la două săptămâni, iar Iohannis s-a mulțumit să-și anuleze vizita în Ucraina.

Asta în ciuda faptului că România a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei în ultimii ani în conflcitul din estul separatist al Ucrainei.