ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dragă Redacție și Dragi Cititori,

Am citit articolul dlui dr. Adrian Cacovean despre USR-iștii care le-au furat Crăciunul copiilor lipsindu-i de luminițele și decorațiile firești la marea sărbătoare a Nașterii Domnului, și am ținut să venim cu o completare. Într-adevăr, cum spunea și dl. doctor, copiii au fost cei mai afectați de această decizie nedreaptă și aberantă de a face „economie” fără un motiv real. Ce se întâmplă anul acesta este o continuare a practicilor din trecutul recent. Anul trecut, Irina Bazon scria la Dvs un material însoțit și de un video, pentru a se face diferența cu anul anterior: De ce nu se vrea o atmosferă de sărbătoare – Capitala, în beznă. Nașterea Domnului și bucuria pun piedică „Noii Resetări”. Tot anul trecut, e bine să nu uităm, am stat la gardurile „Târgurilor de Crăciun”, după cum a scris tot domnișoara Bazon. Acum vedem că, din ce în ce, ne scufundăm și mai mult în întuneric, și la propriu și la figurat. Sigur că nu este vorba de bani și „economie”. Știm cu toții câte fonduri au Primăriile de sectoare și Primăria Capitalei pentru astfel de momente festive (dovada este vizibilă la sectoarele care nu au ținut cont de comandamentele USR-iste sau în Craiova, de exemplu, recompensată cu un binemeritat loc european în materie de frumusețe a decorațiilor, după... Budapesta și Gdansk, adică unguri și polonezi, care, la fel ca noi, sunt vecini ai Ucrainei pentru care, chipurile, trebuie să facem noi „economie”). La fel de urât a fost când dl. primar-caporal al Capitalei, Nicușor Dan (sau mai precis cei care-i fac agenda), s-a gândit în numele nostru, al bucureștenilor, chiar și a imensei majorități a celor care nu l-au ales, să se „solidarizeze” cu Volodomir Zelenski și a stins puținele luminițe de Crăciun, timp de o oră, chiar pe 21 decembrie. Zi când întreaga Românie și mai ales bucureștenii, își omagiază eroii din 21 decembrie 1989. Așa s-au trezit, chiar în timpul manifestărilor omagiale, cu lumina stinsă în Piața Universității. Pentru moment, cei prezenți au crezut că s-a întors Ceaușescu sau că a venit momentul acela când ultimul care pleacă stinge lumina.

Fiul meu mai mic, care este un mare iubitor de luminițe, direct afectat de măsurile necreștine ale primarilor certați cu bunul simț și Dumnezeu, a întocmit un inventar al stadiului decorațiilor de Crăciun din București, în 2022, ca să rămână. Vi-l trimit împreună cu fotografiile selectate de el din anul acesta și anii trecuți, spre a se face diferența, pentru cititorii Dvs din București dar și din țară. Poate situația se repetă și în alte zone și alți cititori vă scriu la rândul lor. (Nota Redacției: le-am încărcat pe toate în Galeria Foto din baza textului)

La Mulți Ani și Doamne ajută!

Iată situația întocmită de el:

Luminițe de Crăciun în București 2022

Primăria Capitalei (PNL - USR)

Este foarte întunecat, pentru că Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, a făcut foarte multă economie fără un motiv prea real.

Prezentăm mai jos câteva fotografii din anii trecuți, ca să observați diferențele. Vedeți cum arătau Bulevardul Magheru, Calea Victoriei, Piața Unirii, Piața Universității, Piața Romană, Piața Victoriei, montajul planetelor de pe bulevardul Aviatorilor, acum complet în întuneric, vedeți Bulevardele Kiseleff, Constantin Prezan și I.C.Brătianu, cât de frumos erau luminate, în spiritul Crăciunului, și cum sunt lăsate în beznă azi...

Calea Victoriei în anii trecuți

Piața Universității în anii trecuți, cu Bdul I. C. Brătianu în fundal, azi în beznă

Piața Romană în anii trecuți, azi străjuită, totuși, de patru îngerași, cu Bdul Magheru pe fundal, azi luminat doar pe margini, cu ghirlande aruncate prin copaci

Piața Victoriei, în anii trecuți, dinspre Bdul Aviatorilor, azi în beznă

Spre deosebire de situația actuală din Centrul Capitalei, în sectorul 4, chiar și pe o stradă mărginașă, luminile au bucurat locuitorii din zonă. Foto mai jos, situație valabilă și azi:

În București, în general, luminițele se aprind pe data de 1 decembrie.

Primăria Capitalei, a amplasat luminițe sporadice și firave, în următoarele locuri:

Bdul. Unirii, între Piața Unirii și Piața Constituției, unde a existat un Târg de Crăciun, searbăd, cu o roată, dezansamblat imediat după 25 decembrie. Imagini cu Roata lui Nicușor și cum era în anii trecuți pe Bdul Unirii:


Apoi, mai sunt prinse și:

- Bdul. Magheru și Bălcescu,
- Bdul. Lascăr Catargiu,
- Bdul. Kiseleff,
- Calea Victoriei, între piața Victoriei și Bdul. Regina Maria,
- Piața Universității,
- Piața Constituției,
- Piața Romană și
- Piața Presei Libere.

Pe toate străzile de mai sus sunt doar luminițe galbene aruncate prin copaci, cu excepțiile bulevardului Kiseleff, între Piața Arcului de Triumf și Piața Presei Libere, care are și niște mici țurțuri albi, și Calea Victoriei, unde sunt înfășurate în zig-zag-uri șiraguri subțirele din luminițe galbene și globuri în stanga stâlpilor de lumină.

În Piața Romană sunt patru îngerași în mijlocul pieței.

Piața Universității are între stâlpi un șirag de luminițe galbene și pe spațiul verde dinspre bulevardul I. C. Brătianu, o stea cu șase arcade.  

Asta e tot.

Sectorul 1 (USR)

La Sectorul 1, cel mai mare Sector al Capitalei, USR-ist Clotilde Armand a furat și ea Crăciunul copiilor. Nici o luminiță, nici un târg de Crăciun.

Iluminatul festiv pe străzile din Sectorul 1 este asigurat doar de către Primăria Municipiului București pe străzile enumerate mai sus care trec prin Sectorul 1. În rest, beznă totală.

Anii trecuți, pe Bdul Aviatorilor, azi în beznă:

Sectorul 2 (USR)

Un târg a avut loc în Parcul Obor, unde se afla sediul Primăriei conduse de Radu Mihaiu, iar luminițe sunt amplasate cât de cât doar în parcuri, respectiv:

- Parcul Național,
- Parcul Obor,
- Grădina Icoanei,
- Parcul Ioanid,
- Parcul Pantelimon și  
- Parcul Floreasca.

Luminițele sunt la fel: galbene și roșii în copaci, un brad real sau de plastic este luminat cu becuri galbene sau roșii, în vârf cu o stea asortată. În unele zone cu mai mulți stâlpi de lumină sunt legate între stâlpi luminițe roșii, galbene și albastre.
 
Sectorul 3 (ex-PSD, Pro București 2020)

Luminițe din belșug sunt pe strazile importante și în Parcurile I.O.R. și Titanii, bucurând copiii.
Luminițe s-au aprins încă de la finele lui Noiembrie:

Luminițele sunt pe:

- Șos. Mihai Bravu, între Splaiul Unirii - Piața Eudoxiu Hurmuzachi,
- Bdul. Decebal. FOTO:

- Bdul. Unirii, între Piața Unirii - Piața Alba Iulia,
- Bdul. Mircea Vodă,
- Bdul. Burebista,
- Calea Dudești, între Bdul. Burebista - Șos. Mihai Bravu,
- Bdul. Camil Ressu,
- Bdul.Theodor Pallady, între Bdul. 1 decembrie 1918 - prin întoarcere
- Bdul.Nicolae Grigorescu, între b-d. Camil Ressu - Bdul. Constantin Brâncuși,
- Bdul. Lucrețiu Pătrășcanu,
- Piața Alba Iulia,
- Piața Muncii,
- Piața Dristor,
- Intersecția Șos. Mihai Bravu cu Calea Dudești,
- Intersecția Șos. Câmpia Libertății cu Bdul. Liviu Rebreanu,
- Intersecția Bdul. Liviu Rebreanu cu Bdul. Nicolae Grigorescu,
- Intersecția Bdul. Camil Ressu cu Bdul. Nicolae Grigorescu,
- Parcul Titanii și Parcul I.O.R. („Alexandru Ioan Cuza” / Titan). FOTO:

Toate locurile sunt decorate foarte diferit, nu există nici un loc cu luminițe la fel.

Sectorul 4 (PSD)


În sectorul 4 Lumințe sunt peste tot, chiar nu există loc fără luminițe. Pe străzile cu stâlpi mici au pus așa: în copaci și lângă stâlp, luminițe pe jos.

Sectorul 4 lucrează cu firma de iluminat festiv Luxten. Vedeți mai multe poze în Galeria Foto. Iată străzile unde am văzut eu luminițe:

- Piața Sudului,
- Piața Florilor. FOTO:


- Piața Eroii Revoluției,
- Piața Apărătorii Patriei,
- Intersecția Bdul. Tineretului - Calea Văcărești,
- Intersecția Bdul. Luică - șos. Giurgiului,
- Intersecția Bdul. Tineretului - Bdul. Gheorghe Șincai,
- Intersecția str. Resița - Bdul. Luica,
- Intersecția Bdul. Iriceanu - șos. Olteniței,
- Intersecția Bdul. Constantin Brâncoveanu - șos. Olteniței,
- Intersecția Bdul. Constantin Brâncoveanu - bd. Nițu Vasile,
- Intersecția Bdul. Constantin Brâncoveanu - bd. Turnu Măgurele,
- Șos. Oltenitei între bd. Ion Iriceanu și Piața Eroii Revoluției,
- Bdul. Constantin Brâncoveanu,
- Șos. Berceni între Piața Apărătorii Patriei și Piața Sudului,
- Drumul Jilavei,
- Bdul. Tineretului,
- Bdul. Alexandru Obregia,
- Calea Văcărești,
- Șerban Vodă,
- Bdul. Gheorghe Șincai,
- Bdul. Nițu Vasile,
- Bdul. Turnu Măgurele,
- Bdul. Luica,
- Șos. Giurgiului între șos. Olteniței Ieșirea din oraș,
- Str. Emil Racoviță,
- Bdul. Ion Iriceanu,
- Str. Alunișului,
- Str. Resița,
- Str. Secuilor,
- Bdul. Dimitrie Cantemir și
- Parcurile Lumea Copiilor și Orășelul Copiilor. FOTO:



Sectorul 5 (PSD?)

Spre deosebire de Cristian Popescu Pidone înlocuitorul lui la Primărie s-a dovedit un neiubitor de Dumnezeu pentru că nu a instalat absolut deloc Luminițe, la fel ca Clotilda Armand, care și-a instalat doar ei la Primărie câteva.

Sectorul 6 (PNL - USR)

Economia Primarului sectorului 6 Ciprian Ciucu a afectat sărbătoarea Crăciunului și a Revelionului.
Primarul sectorului 6 a pus luminițe doar în fața parcului Drumul Taberei și în piața principală din zona parcului Drumul Taberei unde a organizat cu o firmă controversată un târg de Crăciun.

Galerie Foto mai jos:

Luminițe de Crăciun în București 2022 și cum era în anii trecuți

Vezi galeria Luminițe de Crăciun în București 2022 și cum era în anii trecuți