ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste 900 de monede de argint, parte a Tezaurului de la Borza, descoperit în 1994 în localitatea sălăjeană cu același nume, este de negăsit și a făcut obiectul unei anchete penale. 

Potrivit informațiilor primite de la managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău , Corina Bejinariu, instituția a achiziționat tezaurul imediat după descoperirea – întâmplătoare, cu ocazia unor lucrări de regularizare a unui drum din perimetrul satului Borza – a tezaurului. Vorbim despre 1.296 de monede de argint, majoritatea datând din secolele XV-XVI, două inele, 58 de mărgele de argint și ceramică, scrie Vocea Transilvaniei.

Potrivit managerului, în 1997, în baza unui proces verbal de mână, tezaurul a fost predat lui Francisc Pap, specialist în numismatică la Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, care urma să realizeze determinarea pieselor. În circumstanțe neclare – pentru că, susține managerul, nu există un document care să ateste reprimirea de către muzeul din Zalău a pieselor gata determinate – instituția zălăuană a ajuns să dețină, în acest moment, doar 361 dintre monede, diferența de peste 900 fiind de negăsit.

Articolul integral poate fi citit AICI.


Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews