ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rețeaua socială a lui Zuckerberg urmărește crearea unei „comunități în care toată lumea se supune”, eliminând discursul și dezbaterile libere, chiar bazate pe fapte științifice reale. 

Project Veritas a dat publicității un interviu video cu doi denunțători din interiorul Facebook – un tehnician de la centrul de date și un inginer de instalare de la centrul de date.

Cei doi au prezentat documente interne care demonstrează cum Facebook cenzurează adevăruri științifice și medicale în numele combaterii „ezitării la vaccinare”.

Facebook a lansat recent un test beta conceput pentru a elimina informațiile negative despre vaccinuri – indiferent dacă sunt reale sau nu – în scopul derulării unui program de cenzură în toate țările și în cât mai multe limbi posibile.

Documentele prezentate de cei doi denunțători dovedesc că Facebook lucrează în favoarea Big Pharma și în colaborare cu Centrul american de Prevenire și Combatere a Bolilor (CDC) și cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a proteja și promova mesajul fals că vaccinurile anti-COVID sunt sigure și eficiente pentru toată lumea.

Rețeaua socială merge până acolo încât ascunde mesajele celor care au fost „cuminți” și au vaccinat, relatând apoi despre efectele adverse.

Potrivit documentelor interne, Facebook face teste beta cu un nou algoritm. Acesta clasifică utilizatorii ce postează informații care contrazic mesajul oficial pozitiv despre vaccinuri pe categorii de „ezitare la vaccinare” („vaccine hesitancy” – VH).

Utilizatorii primesc chiar în mod secret un „cod VH” în funcție de care se stabilește dacă postările și comentariile lor vor fi șterse, retrogradate sau lăsate în pace, indiferent dacă ele sunt corecte din punct de vedere al realității.

Iată ce afirmă Project Veritas:

„Denunțătorul… a dezvăluit că gigantul tehnologic desfășoară «testul» pe 1,5% dintre cei 3,8 miliarde de utilizatori ai săi, concentrându-se pe secțiunile de comentarii ale «paginilor de sănătate cu autoritate».

„«Ei încearcă să controleze acest conținut înainte chiar de a apărea pe pagina voastră, înainte chiar de a-l fi văzut», a spus denunțătorul.

„Obiectivul declarat al acestei funcții este de „«a reduce considerabil expunerea utilizatorilor» la comentariile VH.

„Un alt obiectiv al programului este de a forța o «diminuare a angrenării în alte comentarii VH, inclusiv postarea, like-urile, rapoartele și răspunsurile».”

Conținutul legat de vaccinuri este clasificat pe baza abilității percepute de a „descuraja vaccinarea în anumite contexte, contribuind astfel la ezitarea la vaccinare sau la refuz”.

Potrivit documentului „Borderline Vaccine Framework”, conținutul legat de vaccinuri este „ierarhizat (…) în funcție de daunele pe care le poate provoca și de contexul necesar pentru a evalua daunele”.

Clasificarea conținutului se face în trei categorii principale:

1.  Descurajare explicită la vaccinarea anti-COVID.

2.  Alarmism, critică.

3.  Descurajare la vaccinare indirectă – Aici sunt incluse felicitările adresate celor care au refuzat să se vaccineze, „poveștile șocante” care pot descuraja oamenii să se vaccineze, promovarea alternativelor la vaccinare sau „sugerând că imunitatea naturală este mai bună comparativ cu vaccinarea”, minimalizarea riscurilor de infectare naturală cu COVID-19, exprimarea de obiecții personale sau scepticism în legătură cu vaccinul și chiar „discuție sau dezbatere neutră”.

În funcție de care dintre aceste trei categorii se încadrează un mesaj, postarea sau comentariul pot fi eliminate sau „retrogradate” în diferite măsuri.

După cum notează ziaristul de investigații și fondatorul Project Veritas, James O’Keefe, într-un interviu pentru Fox News:

„Remarcabil la aceste documente private este că se prevede ca, și în condițiile în care afirmațiile sunt reale (…) vei fi vizat și retrogradat sau comentariile vor fi vizate și retrogradate.”

Strategia de „retrogradare”, aflată acum în testare beta, este foarte asemănătoare cu „cenzura din umbră” („shadow banning”), în care un utilizator este cenzurat în mod discret – ceea ce înseamnă că nimeni sau o parte foarte mică dintre urmăritorii săi îi pot vedea postările – însă el contină să posteze, neștiind că mesajele sale nu sunt răspândite.

Documentele interne prezentate de cei doi denunțători din interiorul Facebook demonstrează că această strategie de „cenzură din umbră” elimină comentariile VH („ezitante la vaccinare”) în proporție de 42,5% în cadrul grupului test.

Un exemplu de mesaj considerat de Facebook „ezitant la vaccinare” nu este doar de genul „Nu știu dacă vreau să mă vaccinez” ci și „Am văzut un studiu care arată că unii au murit după ce s-au vaccinat”. Sau experiențe personale de genul „Dureri cumplite după al doilea vaccin! Tremur tot, aproape că am convulsii.”

Facebook cenzurează și pune etichete de „fake news” inclusiv asupra unor date obținute de la VAERS, sistemul oficial american de raportare al efectelor adverse după vaccinare.

VAERS este gestionat de CDC împreună cu Administrația Medicamentului din Statele Unite.

Facebook justifică cenzurarea datelor VAERS prin faptul că ele nu trebuie răspândite fără comunicatea „întregului context”. Însă, așa cum remarcă cei doi denunțători, această formulare este foarte ambiguă: trebuie să citezi un întreg studiu pentru a fi contextual?

Prin programul său, Facebook cenzurează și elimină pur și simplu știința pe care pretinde că o susține. Faptele și experiențele personale la prima mână.

Prin eliminarea unor informații cruciale legate de riscurile vaccinării, Facebook suprimă orice posibilitate de consimțire informată în privința unui act medical.

Unul dintre denunțători i-a declarat lui O’Keefe:

„Zuckerberg dorește să construiască o comunitate în care toată lumea se supune – nu una în care oamenii să poată avea un discurs și un dialog liber privind cele mai personale, private și intime decizii.

„Mesajul este: Vaccinează-te, vaccinul este bun pentru tine, toată lumea trebuie să-l facă. Dacă nu, vei fi desemnat ca un dușman al societății.”