ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a făcut o declarație revoltătoare sâmbătă, la postul patronat de Remus Rădoi, zis Codiță, ajuns cunoscut opiniei publice în urma celebrului caz Caracal, scrie Eugen Dinu de la Bugetul.ro.

Întrebat dacă Vladimir Putin ar susține Unirea României cu Republica Moldova, fără Transnistria, Kuzmin a afirmat că Basarabia nu a fost parte a României, „în afară de cei 22 de ani de ocupație românească”

„Republica Moldova, în momentul de față, este un stat suveran, participă la ONU. A fost recunoscută de statul suveran Rusia, când Uniunea Sovietică nu a mai fost. (n.r. – Republica Moldova) N-a fost parte a României, vorbesc de partea formală, în afară de cei 22 de ani de ocupație românească. În momentul în care Basarabia, atunci, a ajuns în Imperiul Rus, parte componentă. Anii 1918, 1919 – e o temă aparte. Deci, vorbim că în istorie au fost multe poziții.

(…)Vorbim că acum Republica Moldova este un stat suveran. Are un popor care îi va decide soarta sa și noi suntem pentru asta.”, a afirmat ambasadorul rus, la News România – postul lui Rădoi.

Citiți și Nicolae Iorga: Cu ce clădire va comemora Rusia răpirea Basarabiei? Ar fi mai potrivit cu o temniță mare. Cu una în care să între toți românii. CINE UITĂ, NU MERITĂ!

Paradoxal, în momentul în care a recunoscut așa-zisa independență a regiunilor separatiste Donețk și Lugansk, Vladimir Putin a vorbit inclusiv de teritoriile pe care Iosif Stalin le-a răpit României. Iată că ambasadorul său la București ne demonstrează azi că vorbele lui Putin au fost doar propagandă, observă Bugetul.ro.

Să începem cu faptul că Ucraina modernă a fost creată în întregime de Rusia, mai exact, de Rusia bolșevică, comunistă. Acest proces a început aproape imediat după revoluția din 1917. (…) Apoi, în ajunul și după cel de-Al Doilea Război Mondial, Stalin a anexat deja Ucraina la URSS și a transferat statului ucrainean niște pământuri care au aparținut anterior Poloniei, României și Ungariei”, a spus Vladimir Putin, la 21 februarie, înainte de a invada Ucraina.

Citiți și Ștefan Secăreanu: Cum „nu suntem în pericol”, dacă ieri, sutele de mii de ruși care-l aclamau pe Putin, cântau/urlau toți într-un glas piesa „Made in the USSR”, cu versurile de început „Ucraina și Crimeea, Belarus și Moldova, toate sunt țara mea”?