ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Printre cele mai mari amenințări cu care se confruntă Marea Britanie se numără o nouă pandemie, care ar putea ucide 840.000 de persoane, întreruperea aprovizionării cu energie din Rusia și inteligența artificială, avertizează astăzi un important raport guvernamental, scrie Daily Mail.

Conceput pentru a ajuta Marea Britanie să se pregătească pentru "cele mai grave scenarii", Registrul național al riscurilor evidențiază pericolele reprezentate de 89 de riscuri, de la schimbările climatice la atacurile cibernetice.

Impactul fiecărui risc a fost evaluat în funcție de factori precum numărul potențial de vieți pierdute și costul financiar, în timp ce probabilitatea fiecărui risc a fost determinată cu ajutorul unei modelări extinse a datelor și a unei analize de specialitate.

Potrivit raportului, o altă pandemie ar fi "catastrofală", șansele de apariție fiind estimate între 5 și 25 %.

Raportul afirmă că experții consideră că un agent patogen respirator este "cea mai probabilă cauză a unei viitoare pandemii care să afecteze Regatul Unit" - ca un ecou al crizei coronavirusului.

Într-un "scenariu rezonabil al celui mai rău caz", o pandemie respiratorie "neamestecată", cu 4% din infecțiile simptomatice care necesită îngrijiri spitalicești și o rată de mortalitate de 2,5%, ar duce la îmbolnăvirea a jumătate din populația Regatului Unit.

Aceasta ar dura cel puțin nouă luni și se estimează că aproximativ 1,34 milioane de persoane ar avea nevoie de tratament spitalicesc. 

Raportul a precizat că ar putea provoca până la 840.000 de decese în Marea Britanie.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, potențiala amenințare de întrerupere a aprovizionării cu energie la nivel mondial a fost, de asemenea, inclusă ca unul dintre riscurile nou apărute în rândul populației în lista din 2023.

Cu toate acestea, probabilitatea și impactul său sunt relativ scăzute, fiind evaluate între 0,2% și 1% și, respectiv, "moderate".

Cel mai recent registru avertizează, de asemenea, că progresele înregistrate de sistemele de inteligență artificială și capacitățile acestora au 'o serie de implicații care acoperă riscuri cronice și acute'.

În raport se precizează că inteligența artificială 'ar putea provoca o creștere a dezinformării și dezinformării dăunătoare sau, dacă este gestionată în mod necorespunzător, ar putea reduce competitivitatea economică'.

Utilizarea rău intenționată a dronelor este o altă amenințare potențială care va fi făcută publică în listă.

Registrul este cel mai transparent de la publicarea sa inițială din 2008, împărtășind unele informații clasificate anterior.

Viceprim-ministrul Oliver Dowden a declarat aseară: "Aceasta este cea mai cuprinzătoare evaluare a riscurilor pe care am publicat-o vreodată, astfel încât guvernul și partenerii noștri să poată pune în aplicare planuri solide și să fie pregătiți pentru orice".