ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un medic rezident de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" a fost condamnat de Tribunalul București la doi ani închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a recunoscut că a primit în mai multe rânduri mită de la pacienți, informează România TV.

Jan P., medic rezident în chirurgie toracică, care face parte din grupul de doctori corupți de la Institutul „Marius Nasta” destructurat de procurori în septembrie 2023 și în care erau implicați doi profesori universitari: Cristian P.și Cornel P., decedat în octombrie 2023 într-un accident de mașină.

Potrivit documentelor de la instanță, Jan P. a încheiat un acord cu procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în care a recunoscut că a primit mai multe sume de bani de la pacienți internați la „Marius Nasta” pentru a fi supuși unor intervenții chirurgicale.

Conform datelor de la dosar, înainte de efectuarea unei operații, unul dintre membrii echipei medicale primea șpaga în plic, după care împărțea banii colegilor săi prin intermediul aplicației Revolut.

Medicii au fost prinși după ce anchetatorii au montat aparatură video de înregistrare în cabinetele lor.
 
„La data de 25.04.2023, inculpatul (…) discută cu fiica pacientului (…) despre programarea acestuia la operație pentru a doua zi. În cadrul discuției, (…) îl întreabă pe doctor când mai poate vorbi cu el, iar acesta îi spune că ‘după’, atrăgându-i atenția că telefoanele mobile înregistrează și când sunt oprite și că trebuie să fie foarte atentă în această situație, întrucât există riscul ‘să ne caute, să ne bage la pușcărie’, subliniind la finalul discuției ‘cu mine vorbiți după, niciodată înainte’, iar în acest context refuză să primească bancnotele pe care (…) a vrut să i le remită. La data de 27.04.2023, fiica pacientului a revenit în biroul inculpatului și îi remite acestuia un plic alb, ce conținea suma de aproximativ 700 de lei, pe care medicul îl ia și îl depune sub o agendă, continuând discuția cu privire la operația din data de 26.04.2023 efectuată asupra pacientului. Ulterior, se observă că pune plicul în sertarul din partea stângă a biroului. În jurul orelor 10,29, medicul a scos din sertarul biroului său un plic de culoare albă pe care l-a desfăcut și s-a uitat în interiorul lui, apoi l-a pus în același loc. La sfârșitul programului de lucru, el a scos un plic alb din sertar din care a extras o sumă de bani formată din mai multe bancnote pe care le-a răsfirat pentru a le număra și pe care le-a pus apoi într-un alt plic aflat în geanta neagră personală. Alături de această sumă a mai pus și o altă sumă de bani, formată din mai multe bancnote, pe care a scos-o dintr-un alt plic alb îndoit, ce se afla în geanta sa neagră. De asemenea, lângă plicul îndoit mai era depozitată o altă bancnotă, pe care a pus-o în plicul alb în care a colectat toate sumele de bani. Ulterior, l-a sunat pe inculpatul (…) căruia i-a transmis că atât lui, cât și medicului rezident (…) le-a trimis pe Revolut ‘ceva’ în legătură cu pacientul (…)”, se arată în documentele de la instanță.

Acceași „procedură” este urmată de colectivul de medici de la „Marius Nasta” și în cazul operației la care a fost supus un pacient pe 25 mai 2023.

„La data de 25.05.2023, la sfârșitul programului de lucru, în jurul orelor 13,53, inculpatul (…), care încă poartă pe cap o cască specifică pentru efectuarea intervențiilor chirurgicale, trage cu mâna sertarul din partea stângă al biroului și scoate un plic de culoare albă. Îl desface și scoate din acesta o sumă de bani, apoi pune plicul gol înapoi în sertar și închide sertarul. După ce a pus pus plicul gol în sertar, inculpatul selectează sub birou o sumă de bani din cea luată din plic și îl întreabă pe inculpatul (…) cine a participat împreună cu el ‘la pneumonectomie’. Stabilesc împreună că cel mai bine este ca suma selectată să fie împărțită la toți cei trei rezidenți, motiv pentru care inculpatul îi remite o sumă de bani formată din trei bancnote în cupiură de 200 de lei, adică 600 de lei, pentru ca acesta să împartă și cu ceilalți doi, iar restul de bancnote le-a pus înapoi în sertar. Câteva minute mai târziu, la ora 13,56, intră în birou medicul rezident (…), căruia inculpatul (…) îi dă o bancnotă în cupiură de 200 de lei, pe care acesta o pliază și o pune în buzunarul din partea stângă sus a bluzei. Din declarația suspectei (…) reiese că aceasta a remis inculpatului (…) suma de 1.000 de lei cu titlu de mită, la o săptămână după intervenția chirurgicală efectuată de acesta asupra soțului său”, arată datele de la dosar.

De asemenea, pe 29 mai, un medic de la „Marius Nasta” primește de o pacientă un plic cu suma de 2.000 de lei, după care trimite banii colegilor săi din echipa medicală tot prin intermediul Revolut.

„La data de 29.05.2023, în jurul orelor 10,30, numita Caravia (…), pacienta medicului (…), i-a remis acestuia un plic alb, cu suma de 2.000 de lei, cu ocazia controlului postoperator, înainte de externare. După discuții cu privire la starea de sănătate a acesteia, medicul o întreabă cine a fost medicul anestezist și dacă ‘a rezolvat cu ea’, făcând cu mâna gestul specific referitor la bani. Aceasta îi răspunde că a fost medicul (…) și că nu a discutat cu aceasta aceste aspecte, motiv pentru care medicul îi propune să rezolve el ‘acuma, dacă e’, indicând cu mâna zona de pe biroul său unde se află plicul. Caravia iese din cabinetul medicului și revine în scurt timp cu un alt plic alb, pe care îl pune pe birou, iar acesta, după ce face o mențiune pe plic, îl pune în sertarul din partea stângă a biroului său. După ce pleacă pacienta, medicul se uită în primul plic alb remis de pacienta Caravia, ce îi fusese destinat, scoate suma de bani, pe care o ține răsfirată în mână ca să o poată număra. (…) Ulterior, inculpatul (…) îl întreabă pe inculpatul (…) cine l-a ajutat la pacienta Caravia și i-a spus că le trimite sume de bani prin intermediul aplicației Revolut, spunându-le ‘vă trimit și vouă niște bani’, ‘când avem de unde, avem’. La sfârșitul programului de lucru, medicul deschide sertarul din partea stângă a biroului și scoate o sumă de bani pe care o pune în palma stângă, apoi scoate și un plic alb pe care-l pune peste suma de bani din palma stângă, pronunțând ‘i-am plătit pe toți'”, se mai arată în documente.