Constituția României prevede posibilitatea demiterii președintelui țării. Acesta poate suspendat prin votul Parlamentului și demis prin referendum. Legea fundamentală a țării prevede că președintele poate fi suspendat „ în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției”.

Constituția este foarte clară la capitolul suspendarea președintelui pentru înaltă trădare. PSD are nevoie de votul a două treimi din Parlament ​pentru a-l acuza pe Klaus Iohannis de înaltă trădare, iar competența de judecată aparține instanței supreme, scrie cotidianul.ro.

Liderul PSD Liviu Dragnea le-a cerut, duminică, social-democraților Mircea Drăghici și Florin Iordache, ca, după Anul Nou, să depună plângere pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis pentru că a susținut că nu suntem pregătiți pentru a prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Pentru un astfel demers în Parlament, PSD nu are însă voturile necesare.

Ce prevede Constituția (Articolul 96):

– (1) Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților și senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Președintelui României pentru înaltă trădare.

– (2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi inițiată de majoritatea deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștință Președintelui României pentru a putea da explicații cu privire la faptele ce i se impută.

– (3) De la data punerii sub acuzare și până la data demiterii Președintele este suspendat de drept.

– (4) Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție. Președintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews