ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Constituția României prevede posibilitatea demiterii președintelui țării. Acesta poate suspendat prin votul Parlamentului și demis prin referendum. Legea fundamentală a țării prevede că președintele poate fi suspendat „ în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției”.

Constituția este foarte clară la capitolul suspendarea președintelui pentru înaltă trădare. PSD are nevoie de votul a două treimi din Parlament ​pentru a-l acuza pe Klaus Iohannis de înaltă trădare, iar competența de judecată aparține instanței supreme, scrie cotidianul.ro.

Liderul PSD Liviu Dragnea le-a cerut, duminică, social-democraților Mircea Drăghici și Florin Iordache, ca, după Anul Nou, să depună plângere pentru înaltă trădare împotriva președintelui Klaus Iohannis pentru că a susținut că nu suntem pregătiți pentru a prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Pentru un astfel demers în Parlament, PSD nu are însă voturile necesare.

Ce prevede Constituția (Articolul 96):

– (1) Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, cu votul a cel puțin două treimi din numărul deputaților și senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Președintelui României pentru înaltă trădare.

– (2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi inițiată de majoritatea deputaților și senatorilor și se aduce, neîntârziat, la cunoștință Președintelui României pentru a putea da explicații cu privire la faptele ce i se impută.

– (3) De la data punerii sub acuzare și până la data demiterii Președintele este suspendat de drept.

– (4) Competența de judecată aparține Înaltei Curți de Casație și Justiție. Președintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.