ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare Legea privind Statutul rezerviștilor voluntari, normele de aplicare a legii urmând să fie emise în termen de cel mult 90 de zile, după care Ministerul Apărării Naționale (MApN) va încheia contracte cu aproximativ 2.900 de rezerviști voluntari, potrivit Mediafax.

Normele metodologice de aplicare a Legii privind Statutul rezerviștilor voluntari sunt în curs de finalizare și vor intra in vigoare în primul trimestru din anul 2017, MApN urmând să încheie contracte cu aproximativ 2.900 de rezerviști voluntari, din care circa 2.300 de soldați și gradați, 400 de subofițeri și maiștri militari și 200 de ofițeri. MApN anunță că în acest moment nu se pune problema reluării stagiului militar obligatoriu și că voluntarii rezerviști urmează să primească, pe toată perioada în care vor beneficia de acest statut, 10 la sută din salariul de bază.

"Este vorba în esență despre un sistem care presupune o pregătire cu formare inițială de trei, patru luni, o introducere în materie, asta în funcție de cei care răspund acestei posibilități, respectiv dacă au sau nu au background pentru armată. După aceasta ar urma stagii periodice de o durată mult mai scurtă, de o săptămână, două săptămâni de reîmprospătare a cunoștințelor și menținere a nivelului de instrucție cu scoatere din producție și respectiv plata în toată această perioadă a unui procent, probabil 10 la sută din salariul pe care acești rezerviști voluntari îl au. (…) Ne uităm în 2017, într-o primă etapă, la un număr de aproximativ 2.900, după care va trebui să vedem care sunt nevoile de completare a rezervei noastre și care este reacția publicului. Reacția de principiu pe care am înregistrat-o până acum este foarte bună. Nu cred că există susținere în acest moment pentru reluarea stagiului militar obligatoriu și nu cred că se pune problema”, a declarat ministrul Apărării, Mihnea Motoc, conform Mediafax.

Orientarea se face către tineri care nu au formație militară anterioară dar care sunt trecuți printr-un sistem de formare menit să le ofere cunoștințele necesare pentru a fi apți să utilizeze tehnica militară prezentă. Articolul 5 din Legea 270/2015 cu privire la Statutul rezerviștilor voluntari prevede că aceștia vor fi declarați în continuare în sistemul public de pensii, de asigurări sociale de sănătate și în sistenul asigurărilor de șomaj pentru perioadele în care participă la instruire și în misiuni și vor beneficia de drepturi salariale prevăzute pentru personalul militar activ, prime de fidelitate, măsuri de protecție socială, asistență medicală, recuperare după participarea la misiuni, drepturi de echipare și de hrană, pensii și despăgubiri în caz de invaliditate, cursuri gratuite și decontarea deplasărilor în afara garnizoanei de reședință pe timpul chemării de către unitățile militare. Totodată, rezerviștii voluntari vor beneficia de asistență familială acordată de autoritățile militare și civile.

Pentru a putea fi recrutați, rezerviștii voluntari trebui să nu fi fost condamnați penal printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, să nu facă parte din organizații interzise de legislația română, să nu aparțină unor culte care contravin normelor de păstrare a ordinii publice sau care încalcă bunele moravuri, să cunoască limba română și să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani. După semnarea contractului, pe durata programului de instruire inițială, participanții au aceleași drepturi și îndatoriri cu ale soldaților profesioniști în activitate. Cei care au îndeplinit serviciul militar activ nu parcurg programul de instruire inițială. La finalul perioadei de pregătire, participanții depun jurământul militar.

Potrivit articolului 19 din Legea 270/2015, primul contract se încheie, în condițiile prevăzute de lege, pe o perioadă de patru ani, iar următoarele pe o perioadă de maximum trei ani, având în vedere încadrarea în clasele de evidență ca rezervist stabilite de lege.

La încetarea contractului, rezerviștii voluntari sunt trecuți în poziția de rezervist, în rezerva de mobilizare, în condițiile legii. Începând cu data de 01 ianuarie 2017, ministrul Apărării Naționale este abilitat să emită norme metodologice de aplicare a Legii în termen de 90 de zile, după care se va putea proceda la recrutarea rezerviștilor voluntari.