ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cum rezolva Ștefan Voda „micile probleme” ale Moldovei de acum cinci sute de ani: în vara lui 1476 sultanul pornea cu 150.000 de soldati să pedepseasca ghiaurul neascultător din Suceava. Simultan tătarii au atacat cu 10.000 de călăreți din est iar din Muntenia venea o oaste a boierului Laiotă vândut turcilor. Regele Cazimir al Poloniei era de asemenea înțeles cu sultanul. Regele ungur Mateias a promis un ajutor însă acesta a ajuns târziu. Cam așa stăteau lucrurile în plină „lună a lui cuptor” în 1476, conform monografiei lui Ioan Ursu.
 
Dar Stefan „vesel și infatigabil, a năvălit fără frică asupra tătarilor” (cronica lui Dlugosz) și îi spulberă. Retrage oamenii din sudul Moldovei în locurile din munți numai de moldoveni știute și nu lasă nicio resursă în calea turcilor.
Domnitorul avea corp comun în jurul lui 40.000 de oameni boieri, mitropoliti, țărani. A tăiat o pădure și l-a așteptat pe sultan la picnic într-o fortificație de lângă pădurea din Valea Alba. După o luptă pozițională în care turcii pierd 30.000 de oameni armata lui Ștefan se retrage organizat în pădure pierzand 200 de oameni pe front. Alți 800 cad prizonieri în fortificație. Sultanul asediază fără succes cetățile Hotinului, Sucevei și Neamtului iar pierderile ajung la 50.000 de soldați turci. În cele din urmă se întoarce la Țarigrad cu armata demoralizată, înfometată, fără pradă. Stefan Voda intră în Valahia, învinge armata de 18.000 de turci a lui Laiotă turcitul și îl readuce pe tron pe Vlad Țepeș.
 
Șah-mat! Ce Urzeala Tronurilor, este epic cum și-a petrecut Ștefan Vodă vara lui 1476. Problemele noastre naționale par o glumă pe lângă faptele descrise de istoricul Ioan Ursu în monografia dedicată...
 
Mai sus este parte din steagul de luptă al voievodului. Pe chenarul steagului se poate citi cu caractere chirilice: „O, îndelung răbdătorule și de biruinți purtătorule, mare mucenic Gheorghe, carele la nevoi și în năpaste ești grabnic apărător și fierbinte ajutător, și celor întristați bucurie nespusă, primește de la noi și această rugăminte a smeritului robului tău a domnului Io Ștefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei; și-l păzește pe el neatins în acest veac și în cel viitor, cu rugăciunile celor ce te cinstesc pe tine, ca să te proslăvim pe tine în veci, amin!
Și s-a făcut în anul 7008, iar al domniei lui anul al 43-lea”.