ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Capitalismul sălbatic și bâlbâielile statului român au transformat în amintire celebra Fabrică de Țigarete din Sfântu Gheorghe, după 113 ani de activitate. Aminitire au rămas pentru părinții și bunicii noștri legendele tutunului autohton: mărcile de țigări Carpați, Snagov și Mărășești.

Țigara românească s-a stins puțin câte puțin, după 89, din momentul în care giganții tutunului din Occident au invadat piața și au început să aibă exclusivitate pe rafturile magazinelor. Țigările Carpați, fabricate la Sfântu Gheorghe, considerate "crema" țigărilor fără filtru, au dispărut din magazine odată cu falimentarea fabricilor românești de prelucrare a tutunului. La fel și Snagov și Mărășești. Inspirați, colecționarii sunt singurii care mai au astăzi prin sertare celebrele mărci de tutun românești, conform adevarul.ro.

"Oficial, Carpați nu se mai produc din anul 2010, atunci când și-a întrerupt activitatea și Fabrica de Țigarete de la Sfântul Gheorghe. Brandul Carpați a apărut în anul 1931, țigările fiind produse pentru prima dată la Sfântul Gheorghe. Producția s-a extins în mod susbstanțial după anii ’50, atunci când Carpați au început să se producă și la fabricile din Timișoara, Târgu Jiu, Râmnicu Sărat, Iași și București. 70 de milimetri În perioada comunistă țigările Carpați erau cele mai cunoscute din țara noastră, popularitatea lor crescând și datorită interzicerii tutunului de proveniență străină", scrie adevarul.ro.

De amintit că Fabrica de Țigarete Sfântu Gheorghe a fost înființată de austro-ungari, în 1897. Confecționarea țigărilor de foi a fost prima activitate. Clădirea fabricii a fost încadrată pe lista „monumentelor tehnicii”. În 1920, fabrica era inclusă în Regia Monopolurilor Statului, iar în 1929 făcea parte din Casa Autonomă a Monopolurilor Regatului României. În anul 1931, aici au început să fie produse mărcile „Carpați”, „Mărășești” sau „Național”. 

În timpul celor două războaie, în ciuda unor mituri potrivit cărora fabricile de țigarete au fost transformate în uzine de armament, unitatea de la Sfântu Gheorghe a fost spital. 

Din anii ’70, a început fabricarea țigărilor românești cu filtru - „Snagov” - a căror rețetă a fost elaborată la București.