Ce înțelegeți din postarea asta a lui Calamitru Jr? Înțelegeți că 50% din legumele românești au pesticide, în vreme ce doar 1% din legumele de import conțin pesticide. Corect? Și că ideea de a cumpăra produse românești este o conspirație a rușilor.

Cum stau în realitate lucrurile? Dacă citim articolul din Newsweek, o să vedem că zice așa: dintre fructele și legumele provenite din import, 1,66% au fost declarate neconforme – adică este depășit nivelul maxim admis de reziduuri de pesticide. Dintre cele 419 de produse românești testate, doar o probă conține pesticide peste nivelul maxim admis. Adică 1,66% din legumele și fructele de import depășesc nivelul maxim admis, în vreme ce doar 0.23% din legumele românești depășesc nivelul maxim admis.

Știrea de pe Newsweek are și ea câteva probleme. Unu, putea să se cheme foarte bine „doar 0.23% din legumele românești au depășiri ale limitelor maxime de pesticide”, în loc să se cheme „doar 1% din legumele de import au depășiri ale limitelor maxime de pesticide”. Doi, în știre ni se spune că în 46% din legumele românești s-au găsit pesticide (fără a depșăși nivelul maxim admis), în timp ce nu ni se spune deloc în cât la sută din legumele de import s-au găsit pesticide. Poate în cazul celor străine vorbeam de 90% sau de 100%? Nu ni se spune nici câte probe din legumele de import s-au testat și cum au fost selectate; dar ni se spune că din legumele românești au fost selectate 419 probe. Sunt prea multe necunoscute pentru a ne arunca să tragem o concluzie pe baza a ce scrie Newsweek. Nu prea e o știre, pare mai mult un material încropit pe genunchi, ca să dea bine cifra aia de 1% din titlu pentru legumele de export. E în cel mai bun caz amatorism cras să publici un astfel de material.

Dar să zicem că ne aruncăm și tragem o concluzie din știrea asta, dându-i share pe Facebook ca să o vadă niște mii de oameni. Cinstit este să compari merele cu pere, nu merele cu oțetul de prune. Dacă comparăm doar cifrele pentru depășirea nivelului de pesticide, știrea ar trebui să fie: legumele românești sunt de 7 ori mai sănătoase decât legumele de import (1,66% împărțit la 0.23% dă 7.21; refaceți calculul, dacă nu mă credeți). Strict pe baza acestor două cifre, din articol deducem pur și simplu că legumele românești sunt de 7 ori mai sănătoase.

Revenind, acest Calamitru Jr. spune că a fost consultant pentru McKinsey și chiar se lăuda deunăzi pe Facebook că a avut în subordine vreo 50 de indivizi de talia lui Pete Butigieg (unul dintre favoriții din cursa pentru candidatul prezidențial al Partidului Democrat). Păi din două una. Ori consultanții de top de la McKinsey nu știu să facă aritmetică de clasa a treia, iar ăia de sub ei sunt mai sub genunchiul melcului decât Calamitru Jr. Ori la McKinsey ăștia din leadership învață să mintă și să manipuleze în cel mai pur stil KGB-ist. Și acum „salvatorii” de la USR și-au tras faker și manipulator de top. Angajându-și expert de manipulări care ne arată cum se face treaba ca la manualul KGB.

PS: Și 1000 de oameni dau like la fakeul ăsta grosolan. Și apoi tot Calamitru Jr. zbiară că suntem țară de analfabeți funcționali. Păi to’arășu, dacă nu am fi țară de analfabeți funcționali, mătăluță ai avea acum în loc de 1000 de likeuri, 1000 de șuturi în fund și 1000 raportări la Facebook pentru fake news și manipulare gogonată.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews