ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În condițiile izolării la domiciliu impusă de starea de urgență, epidemiologul clujean Molnar Geza afirmă că această restricție nu este benefică pentru organism deoarece pot apărea probleme atât de natură fizică cât și psihică. Specialistul recomandă plimbările în zone verzi, joggingul și chiar mersul pe bicicletă, cu condiția să se respecte distanțarea socială, scrie ziar de cluj.
 
De asemenea, este important de știut că virusul nu se transmite dacă o persoană infectată trece pe lângă noi.

„O izolare prelungită nu poate să fie bună sub aspectul altor aspecte ale stării de sănătate, începând de la probleme reumatismale și până la probleme psihice, de anxietate, depresie șamd. Eu nu aș închide toate parcurile. Sigur că un parc central care are o suprafață foarte mică, dar este bine păzit și gestionat, poate să fie un loc de plimbare pentru că dacă mă plimb numai în jurul blocului meu, unde este beton peste beton nu este nicio relaxare. Dar, repet, depinde cum folosim parcul respectiv. Dacă jucăm table în parc și într-un sfert de oră am zece persoane în jurul meu atunci nu este corect. De asemenea, dacă mă duc să mă întind la grătar și bericică și, mai ales, să stau la butic la coadă la bere, atunci este binevenită interzicerea acestor comportamente. Indiferent de vârstă, indiferent de profesiune, în mod sigur este nevoie de relaxare la aer curat și în spații verzi. Nu putem să mergem în extrema în care să ne închipuim că la o înălțime de trei metri, că mai sus nu pot sări, concentrația de virusuri în atmosferă ar fi așa de mare încât să mă infectez. Eu sper că în continuare sub aspectul relaxării măsurilor impuse vor fi mai permisive și sub acest aspect”, a afirmat Molnar Geza.

Potrivit specialistului clujean, o plimbare de o oră, într-o zonă verde, este recomandată pentru menținerea sănătății fizice și psihice.

„Sunt norocoși cei care stau la casă sau la țară. Sunt defavorizați cei care stau la bloc și nu au zone verzi în vecinătate. Chiar dacă stai pe balcon, nu este același lucru cu o plimbare sănătoasă de o jumătate de oră sau o oră sau jogging sau mers cu bicicleta”, a punctat Molnar Geza.

Epidemiologul Molnar Geza consideră că o simplă intersectare de câteva secunde cu o persoană infectată nu face posibilă transmiterea virusului.

„A trecut o persoană vârstnică pe lângă noi. Chiar dacă această persoană ar fi infectată, chiar dacă ar fi într-o perioadă de incubație, chiar dacă trece la un metru de noi, în acest răstimp de cinci secunde sau și mai puțin când trece pe lângă noi, nu a putut să lase în urma ei o atmosferă virală atât de încărcată cu o doză atât de mare încât să ne infecteze pe noi care stăm pe bancă, mai ales având în vedere condițiile atmosferice cu temperaturi agreabile. Așa că, în nimic exagerarea nu este binevenită”, a declarat Molnar Geza.