ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională Federală din Germania a declarat neconstituțională interdicția de sinucidere asistată medical, considerând „moartea autodeterminată” ca pe un drept al omului. Verdictul a fost pronunțat miercuri, la Karlsruhe. 

„Există un drept la moarte autodeterminată”, a declarat președintele Curții, Andreas Voßkuhle. Acesta include libertatea de a te sinucide și de a profita de oferte de la terți. Articolul 217 din dreptul penal german face acest lucru în mare măsură imposibil, lucru reclamat de bolnavi, medici și asistenții de suicid medical, informează Hotnews

În comunicatul Curții Constituționale Federale Germane din 26 februarie se menționează: 

„Dreptul general de personalitate (Art. 2 Par.1 corelat cu Art. 1 Par. 1 din Constituție) include dreptul la moarte autodeterminată. Acest drept include libertatea de a se sinucide și de a utiliza ajutorul voluntar al terților. Decizia luată de individ în exercitarea acestui drept de a-și pune capăt vieții, în conformitate cu înțelegerea calității vieții și a semnificației propriei existențe, trebuie respectată ca act de autodeterminare autonomă de către stat și societate”.

Legea adoptată de Germania în 2015, aflată în vigoare în prezent, pedepsește „promovarea de tip business a sinuciderii”. Aceasta nu presupune a priori un interes comercial, însă include și ajutorul repetat în „despărțirea de lume”. Încălcările acesteia se pedepsesc cu până la trei ani de închisoare sau cu amendă, fiind exceptate rudele și persoanele apropiate care ar influența sinuciderea.

Legiuitorul a intenționat să împiedice cluburile de asistență pentru sinucidere să-și extindă ofertele pentru membrii lor plătitori și, astfel, să devină acceptabile social. Nimeni nu ar trebui să se simtă presat să își încheie viața, s-a argumentat până acum.

Pe de altă parte, în lipsa unor oferte comerciale de ajutor suicidal, doritorii depind în mod semnificativ de disponibilitatea individuală a unui medic de a participa la sinucidere, fapt „posibil doar în cazuri excepționale”, a precizat președintele Curții Constituționale Federale. 

Decizia acesteia în privința eutanasiei a provocat reacții diverse. Medicii care au fost dați în judecată, în acest caz, au întâmpinat acest verdict cu satisfacție.

„Este o decizie bună pentru persoanele aflate în situații disperate, pe care le putem trata acum absolut normal, în funcție de conștiința noastră”, a spus Matthias Thöns, medic de îngrijire paliativă a persoanelor bolnave terminal, pentru Spiegel.de. „Pot să prescriu din nou calmante puternice, fără să-mi fie frică de legea penală”, a spus el. „Și pot arăta pacienților o cale de ieșire din situații disperate, fără să le indic metode brutale de sinucidere”.

Nu la fel de optimist s-a arătat Guvernul federal, care dorește mai întâi să examineze și să evalueze hotărârea Curții Constituționale, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Steffen Seibert, la Berlin. Abia apoi s-ar putea lua anumite decizii. Ministerul federal al Sănătății intenționează să verifice mai întâi dacă există posibile concluzii cu privire la responsabilitățile din domeniul său de activitate.

Hermann Gröhe, fost ministru al Sănătății, a regretat decizia judecătorilor, spunând: „Contrar formulării exprese a deciziei, cred că e posibil să se deschidă calea spre normalizarea sinuciderii, ca opțiune de tratament”. Pericolul poate apărea din cauza admisibilității nereglementate a asistenței la sinucidere organizată, consideră parlamentarul creștin-democrat.

Politicianul CDU Michael Brand, unul dintre inițiatorii legii contestate de Curtea Constituțională, a argumentat că legalizarea ofertelor comerciale va duce la înmulțirea sinuciderilor chiar și în situațiile unde această decizie ar fi putut fi evitată. 

„Această hotărâre va avea un efect foarte periculos, uneori fatal pentru multe persoane care sunt sub mare presiune, ca să se sinucidă”, a spus el. „S-a dovedit empiric, că ofertele de afaceri duc la mai multe sinucideri decât ne arată numărul foarte mic de oameni care fac acest lucru cu deplină autodeterminare”, este de părere creștin-democratul.

Cultele romano-catolic și protestant au luat o poziție comună împotriva deciziei Curții Constituționale. 

„Verdictul reprezintă un afront al culturii noastre, care este orientată spre afirmare și promovarea vieții”, au declarat cardinalul Reinhard Marx, președintele Conferinței Episcopilor din Germania, și episcopul Heinrich Bedford-Strohm, președintele Bisericii Evanghelice din Germania. „Ne temem că aprobarea ofertelor de sinucidere organizată poate pune presiune subtil asupra persoanelor în vârstă sau bolnave, ca să profite de astfel de oferte”, se arată în comunicatul comun.

La rândul său, Consiliul de administrație al Fundației Germane pentru Protecția Pacientului a criticat dur recenta hotărâre. „Sinuciderea se transformă într-o opțiune de terapie naturală”, iar legiuitorul nu are niciun instrument care să-l mai oprească, subliniază reprezentanții Protecției Pacientului.

Și Fundația Paliativă Germană a obiectat că prin decizia Curții Constituționale se deschide calea normalizării sinuciderii, atâta vreme cât mijloacele paliative nu au fost pe deplin epuizate. 

„Acum, asistarea sinuciderii la bolnavi și obosiții de viață devine un serviciu normal”, deși „alinarea suferinței este posibilă fără ucidere”, au declarat reprezentanții fundației din Fulda.