ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 16:20  Votul judecătorilor în cazul conflictului legate de Koveși, conform Cotidianul: 6 la 3; Lidia Stanciu, Daniel Morar și Ștefan Minea – opinie separată.

ACTUALIZARE 16:00 Judecătorii CCR au stabilit, în dispozitivul deciziei prin care au constatat conflict între puteri, că președintele urmează să emită decretul de revocare a șefei DNA, au precizat, miercuri, pentru AGERPRES, surse judiciare.

Potrivit acestora, calea de urmat pentru ieșirea din conflict este emiterea decretului de către șeful statului.

ACTUALIZARE 14:59  Curtea Constituțională a României a constatat, miercuri, că există conflict între puteri în cazul respingerii revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, a anunțat că plenul Curții, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea premierului cu privire la acel conflict de competență, constatându-se conflict între ministrul Justiției și președinte determinat de refuzului șefului statului de a da curs cererii de revocare a șefei DNA.

„Am admis cu majoritate de voturi și am stabilit că există un conflict între ministrul Justiției și președinte datorat refuzului președintelui de a da curs propunerii ministrului Justiției. Vom publica minuta ședinței și acolo va fi indicată calea de rezolvare a conflictului”, a spus președintele Curții, Valer Dorneanu.

Știrea inițială

Decizia Curții Constituționale privind soluționarea conflictului juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis și între Guvern și președinte, în subsidiar, ca urmare a respingerii de către șeful statului a cererii de revocare a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, este așteptată miercuri, scrie news.ro.

În 19 mai, Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, în fața judecătorilor Curții Constituționale, că refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pe Laura Codruța Kovesi este unul exclusiv politic, care a dus la acest conflict de natură constituțională între cele două instituții.

Toader a afirmat că președintele a blocat procedura de revocare la jumătatea drumului, cu toate că, spune el, legea nu îi oferă președintelui posibilitatea de a accepta propunerea ministrului Justiției de revocare a procurorilor din funcții de conducere, ci obligația, și, în plus, Iohannis ar fi trebuit să invoce motive de nelegalitate pentru refuzul său, iar pentru asigurarea simetriei actului juridic, soluția de refuz trebuia să se finalizeze tot printr-un decret.

La rândul său, reprezentantul Președinției, consilierul prezidențial Simina Tănăsescu, a invocat inadmisibilitatea sesizării Guvernului privind existența unui conflict juridic de natură constituționlă între președinte și ministrul Justiției ca parte a Guvernului.

Ea a spus că nu poate fi vorba de un conflict juridic de natură constituțională între președinte, care are atribuții explicitate în Constituție și ministrul Justiției, care își are atribuțiile prevăzute într-o lege.