ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a Austriei a hotărât miercuri că două măsuri guvernamentale contra răspândirii coronavirusului în școli – purtarea obligatorie a măștii și împărțirea cursurilor în două, pentru predare în ture alternative - sunt ilegale, potrivit the Medical Express

Sistemul de împărțire a orelor de curs însemna că unii elevi aveau ore lunea și marțea, iar alții, miercurea, joia și vinerea. În toate celelalte zile li se cerea să stea acasă. 

„În plus, s-a dispus ca toate persoanele prezente în clădirile școlilor, cu excepția timpului în care se predă, să fie obligate să poarte mască peste față și nas,” a amintit o declarație a tribunalului.

„În decizia sa, publicată astăzi, Curtea Constituțională a hotărât că măsurile respective sunt ilegale,” a continuat declarația.

Aceasta și-a justificat decizia afirmând că „ministerul nu a explicat de ce consideră că aceste măsuri sunt necesare”.

Inițiatorii acestui proces în instanță au fost doi copii și părinții lor, care au spus că măsurile încalcă principiile egalității în fața legii, dreptul la viață privată și dreptul la educație.

Începând cu luna ianuarie, Austria este guvernată de o coaliție a partidului Verzilor cu Partidul Poporului (OeVP), de centru-dreapta, al cancelarului Sebastian Kurz. 

Ministerul Educației, deținut de OeVP, a transmis într-o declarație că a luat cunoștință de hotărârea instanței și că va analiza raționamentele judecătorilor.