ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a Italiei menține mandatul de vaccinare Covid, în timp ce 1,9 milioane de persoane riscă amenzi pentru că au refuzat vaccinul în timpul pandemiei, informează The Local it.

Judecătorii au fost chemați în această săptămână să stabilească dacă mandatele de vaccinare introduse de guvernul anterior în timpul pandemiei - care se aplicau personalului medical și școlar, precum și persoanelor de peste 50 de ani - au încălcat sau nu drepturile fundamentale prevăzute de Constituția Italiei.

Italia a devenit prima țară din Europa care a impus obligativitatea vaccinării lucrătorilor din domeniul sănătății, hotărând în 2021 că aceștia trebuie să se vaccineze sau să fie transferați în alte funcții sau suspendați fără plată.

Curtea Constituțională a susținut legea într-o hotărâre publicată joi, afirmând că a considerat că cerința guvernului ca personalul medical să fie vaccinat în perioada pandemiei „nu este nici nerezonabilă, nici disproporționată.”

Judecătorii au declarat inadmisibile alte întrebări legate de această problemă "din motive procedurale", potrivit unei declarații a instanței publicate joi.

Aceasta a fost prima dată când Curtea Constituțională italiană s-a pronunțat pe această temă, după ce, anterior, mai multe instanțe regionale au respins contestațiile privind obligația de vaccinare din motive constituționale.

Astfel,  începând cu joi, 1 decembrie,  aproape două milioane de persoane din Italia care au fost obligate să se vaccineze în cadrul mandatului, dar au refuzat, vor putea fi amendați.

Printre aceștia se numără profesorii, forțele de ordine și lucrătorii din domeniul sănătății, precum și persoanele de peste 50 de ani, care riscă amenzi de 100 de euro fiecare, conform normelor introduse în 2021.

Totuși, ministrul italian al Sănătății a sugerat că noul guvern ar putea alege să nu aplice amenzile.

"Ar putea costa mai mult pentru stat să colecteze amenzile" decât veniturile rezultate, a declarat ministrul Sănătății, Orazio Schillaci, la Radio Rai 1.

El a continuat spunând că este o chestiune care ține de Ministerul Economiei și Finanțelor, dar a sugerat că guvernul pregătește un amendament la legea existentă.

Actualul prim-ministru Giorgia Meloni promisese o distanțare clară față de politicile de sănătate ale predecesorului său, după ce partidul său, Frații Italiei, a criticat modul în care guvernul lui Mario Draghi a gestionat pandemia din 2021, când se afla în opoziție.

La sfârșitul lunii octombrie, la scurt timp după preluarea mandatului, noul guvern a permis medicilor, asistentelor și altor profesioniști din domeniul Sănătății să se întoarcă la muncă mai devreme decât era prevăzut, după ce fuseseră suspendați pentru că au refuzat vaccinul Covid.
 
 
Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.