ACTUALIZARE 14:45 Curtea Constituțională a României a validat, joi, referendumul pe justiție și a respins cele cinci contestații, relatează Mediafax.

Contestațiile au fost respinse deoarece judecătorii Curții au constat că procedurile de desfășurare ale referendumului au fost corecte, potrivit unor surse ale CCR. De asemenea magistrații Curții au validat referendumul și au constatat că acesta este unul consultativ, au adăugat sursele citate.

Decizia de validare a referendumului și de respingere a contestațiilor a fost luată în unanimitate de judecătorii Curții Constituționale.

Potrivit legii 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR, „înainte de a fi publicată în Monitorul Oficial, hotărârea Curții Constituționale este prezentată Camerei Deputaților și Senatului, întrunite în ședință comună”.
 
Știrea inițială

Curtea Constituțională a Românei (CCR) va discuta, joi, validarea referendumului convocat de președintele Klaus Iohannis și care s-a desfășurat odată cu alegerile pentru Parlamentul European din 26 mai. La ultimul termen, judecătorii au primit o cerere de anulare a decretului prin care președintele a convocat referendumul.
 
Judecătorii constituționali au amânat, în 12 iunie, validarea referendumului din 26 mai. Rezultatele scrutinului vor fi luate în discuție în ședința de joi a CCR. 

”În ziua de 12 iunie 2019, Plenul Curții Constituționale, învestit în temeiulart.146 lit.i) din Constituție, art.46 alin.(1) și al art.47 din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, a dispus amânarea începerii dezbaterilor, pentru data de 27 iunie 2019, cu privire la verificarea respectării procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului național din data de 26 mai 2019 și confirmarea rezultatelor acestuia. În aceeași zi a fost înregistrată o contestație (...) prin care se solicită Curții Constituționale să anuleze Decretul Președintelui României nr.420 din 25 aprilie 2019 pentru organizarea unui referendum național, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 329 din 25 aprilie 2019 și, respectiv, să infirme rezultatele referendumului național consultativ desfășurat în data de 26 mai 2019”, a transmis CCR, printr-un comunicat de presă. 

Sursa citată a precizat că termenul pentru soluționarea acestei contestații a fost stabilit tot pentru data de 27 iunie 2019.

Potrivit CCR, baza legală este art. 146 lit. i din Constitutie și Legea 47/1992 ca atribuție a CCR.

Articolul citat din Constituție prevede că CCR ”veghează la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului și confirmă rezultatele acestuia”.

Hotărârea CCR va fi prezentată plenului Parlamentului.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews