ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Germania decide joi o redeschiderea a lăcașurilor de cult în anumite condiții, după ce accesul credincioșilor la slujbele religioase fusese restricționat în contextul pandemiei de coronavirus, a declarat o sursă pentru AFP joi, la o zi după ce Curtea Constituțională a emis o hotărâre judecătorească în acest sens. Cu condiția să se respecte o distanță minimă între participanți și ca aceștia să poarte o mască, „adunările religioase se vor putea ține din nou”, se arată într-un document oficial, ce urma să fie aprobat joi după-amiază de Guvernul federal împreună cu reprezentanții landurilor, potrivit News.ro.

Curtea Constituțională federală a autorizat miercuri seara - în anumite condiții - redeschiderea lăcașurilor de cult, după ce a fost sesizată cu privire la îngrădirea libertății religioase de către o asociație musulmană din nordul Germaniei, care contesta interzicerea rugăciunii de vinerea într-o moschee - în plin Ramadan - de către autoritățile locale din Saxonia Inferioară.

Instanța supremă a dat dreptate asociației și a infirmat o hotărâre a unui tribunal administrativ, care avea la bază legislația privind interzicerea adunărilor, inclusiv religioase, din cauza riscului contaminării cu noul coronavirus.

Judecătorii Curții Constituționale federale au retrimis dosarul la tribunalul competent, motivând că „nu pot înțelege că nu este posibil să se ajungă la o evaluare pozitivă cu privire la un caz particular” și solicitând instanței ca, într-o nouă hotărâre, să ia în calcul „amestecul în libertatea religioasă”, înscrisă în drepturile fundamentale garantate de Constituția germană, pe care „ar reprezenta-o o interdicție, iar asta mai ales în cursul rugăciunii de vinerea în timpul lunii sfinte a postului Ramadanului”.

Judecătorii subliniază că asociația musulmană, care totalizează 1.300 de adepți, a prezentat propuneri care să asigure limitarea riscurilor unei eventuale contaminări. Astfel, se prevedea ca vinerea să nu se organizeze doar o singură adunare de rugăciune, ci mai multe, astfel încât credincioșii să participe în număr mai mic la adunări, respectând distanța de siguranță între ei și purtând măști de protecție.

Acesta nu este singurul caz în care un cult a solicitat permiterea adunărilor publice în vederea oficierii slujbelor religioase. De aceea, cancelarul Angela Merkel a demarat întrevederi cu reprezentanții landurilor autorizați în domeniul cultelor, pentru a stabili o linie de acțiune comună. 
 
În urma deciziei Curții Constituționale federale, toate moscheile și bisericile din Germania vor trebui redeschise, titrează și Ziarul Românesc.

Unele landuri mai puțin afectate de pandemie, precum Saxonia, au permis deja reluarea adunărilor religioase, în timp ce altele au programată o relaxare a restricțiilor începând cu jumătatea lunii mai, inclusiv pentru slujbele comunităților religioase, ai căror credincioși vor putea să își reia rugăciunea comună cu condiția respectării distanței de siguranță și a purtării măștii sanitare.